Daria Navalnaia, fiica marelui opozant rus Alexei Navalnîi a primit, în Plenul Parlamentului European de la Strasbourg, premiul SAHAROV, destinat celebrului său tată. Momentele au fost încărcate de emoție, iar parlamentarii europeni au pledat cu fermitate pentru respectarea drepturilor omului.
Europarlamentarul PPE, Eugen Tomac, a declarant, la scurt timp după decernarea trofeului: „Așa cum dictatorul Putin îl ține încarcerat pe câștigătorul acestuia, Alexei Navalnîi, fiica opozantului rus, Daria Navalnaia, a fost cea care a primit, în numele tatălui său, premiul. Este de-a dreptul revoltător modul în care acționează liderul de la Kremlin. Este datoria Uniunii Europene să reacționeze ferm pentru a sancționa pornirile staliniste ale lui Putin. Cetățenii ruși au dreptul la democrație și libertate de exprimare”.
Premiul SAHAROV
Acordat pentru prima dată în 1988 lui Nelson Mandela și Anatoli Marcenko, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este cea mai importantă recunoaștere acordată de Uniunea Europeană pentru activitatea desfășurată în domeniul drepturilor omului. Premiul este o recunoaștere acordată persoanelor, grupurilor sau organizațiilor cu realizări remarcabile în apărarea libertății de gândire.
Prin acest premiu și prin rețeaua asociată, UE le oferă sprijin laureaților, care sunt astfel valorizați și încurajați în eforturile pentru apărarea cauzelor lor. Premiul a fost acordat până acum unor disidenți, lideri politici, jurnaliști, avocați, militanți ai societății civile, scriitori, unor mame și soții, unor lideri ai minorităților, unui grup de luptă împotriva terorismului, unor militanți pentru pace, unui militant pentru combaterea torturii, unui caricaturist, unor prizonieri de conștiință aflați în detenție o perioadă îndelungată, unui producător de film, ONU ca instituție și chiar unui copil care a organizat o campanie pentru dreptul la educație. Acest premiu încurajează în special libertatea de exprimare, drepturile minorităților, respectarea dreptului internațional, dezvoltarea democrației și realizarea statului de drept. Mai mulți laureați, printre care Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Denis Mukwege și Nadia Murad, au câștigat, ulterior, Premiul Nobel pentru Pace.
Parlamentul European acordă Premiul Saharov, în valoare de 50 000 EUR, în cadrul unei ședințe plenare oficiale, care are loc la Strasbourg spre sfârșitul fiecărui an. Fiecare grup politic din Parlament poate nominaliza candidați, la fel și deputații (fiecare candidat are nevoie de susținerea a cel puțin 40 de deputați). Nominalizările sunt prezentate în cadrul unei ședințe comune a Comisiei pentru afaceri externe, a Comisiei pentru dezvoltare și a Subcomisiei pentru drepturile omului, iar membrii acestora aleg prin vot trei finaliști. Câștigătorul - sau câștigătorii - Premiului Saharov este ales de Conferința președinților, un organ al Parlamentului European condus de președinte și alcătuit din liderii tuturor grupurilor politice reprezentate în Parlament, ceea ce înseamnă că alegerea câștigătorului este o alegere cu adevărat europeană.