Ce-a de-a 10-a ediție a Zilei Cooperării Europene, organizată la Șișești

Sărbătorim cooperarea transfrontalieră în zona de graniță România-Serbia. Ziua Cooperării Europene este un eveniment organizat pe granițele interne și externe ale UE. Alături de familia de programe Interreg, Interreg-IPA și Interreg-Next, Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia sărbătorește anual cooperarea teritorială europeană în luna septembrie, în jurul datei de 21. Anul acesta organizăm cea de-a 10-a ediție a Zilei Cooperării Europene în comuna Șișești din județul Mehedinți datorită bogatei experiențe transfrontaliere.

Prin campania „Ziua Cooperării Europene” organizatorii, Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră BCRT) Timişoara dorește să reamintească cetățenilor că multe lucruri bune apar atunci când ne unim forțele.

 „Anul acesta organizăm cea de-a 10-a ediție a Zilei Cooperării Europene în comuna Șișești din județul Mehedinți datorită bogatei experiențe transfrontaliere. Astfel, evenimentul din 21 septembrie va celebra proiectele realizate de comunitatea locală împreună cu partenerii din Serbia și va pune în valoare cultura, tradițiile, natura și oamenii locului. Vom discuta despre patrimoniul cultural și natural ca factor de dezvoltare locală alături de experți culturali, reprezentanți ai administrației publice din județul Mehedinți, reprezentanți ai administrației centrale din cadrul Autorității de management a Programului, oaspeți români și sârbi”, explică directorul executiv al BCRT Timișoara, Anca Lolescu.

Trei ateliere pentru descoperirea olăritului, plimbări cu bicicleta și oaspeți de seamă din Kikinda - Serbia

Prin intermediul a trei ateliere vom descoperi împreună olăritul, ne vom plimba pe cărările Șișeștiului și vom străbate comuna cu bicicleta. La final, traseele ne vor conduce spre Muzeul „Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Vom descoperi ceramica de Șișești, care se integrează în marea familie de ceramici nesmălțuite din sud-vestul României, lucrate în centre ceramice din Oltenia și Banat, caracterizată prin forme amforoidale și prin cromatică roșie, încadrându-se prin sobrietatea și rafinamentul formei în aria de tradiție a Daciei Romane. Acum mai bine de un veac, în această zonă a Mehedințiului, 96 de meșteri practicau olăria în Șișeștiul de Jos, Noapteșa și Căniceni, meșteșugul transmițându-se în familie.

De asemenea, oaspeți din Kikinda vor fi alături de noi pentru a ne împărtăși din experiența lor în domeniul valorificării patrimoniului cultural. Kikinda este centrul administrativ al districtului sârbesc Banatul de Nord, orașul fiind recunoscut pentru Simpozionul Internațional de Sculptură în Teracotă - TERRA, dar și pentru una dintre cele mai importante companii producătoare de cărămizi și diverse tipuri de ceramică industrială, fină și decorativă.

Mai multe informații privind cooperarea transfrontalieră româno-sârbă pot fi găsite accesând site-ul www.romania-serbia.net, iar informații despre Ziua Cooperării Europene și evenimentele organizate în Uniunea Europeană și țările vecine sunt disponibile pe site-ul: www.ecday.eu. În social-media suntem prezenți cu imagini și detalii despre cooperarea transfrontalieră căutând hashtag-uri de tipul #RomaniaSerbia, #InterregIPA, #ECDay2021, #EuropeanCooperationDay sau pe Facebook accesând: https://www.facebook.com/ipacbcrose și https://www.facebook.com/BRCT.Timisoara.

Evenimentul este organizat în parteneriat de către Secretariatul Comun din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara, alături de Autoritatea de Management a Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, Autoritatea Națională din Republica Serbia, cu sprijinul Consiliului Județean Mehedinți și Primăriei Șișești.

Cu stimă,
Anca Lolescu,
Director executiv BRCT Timișoara

Citit 955 ori Ultima modificare Joi, 16 Septembrie 2021 16:28
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…