Incendiu devastator la Scăpău! Zeci de gospodării arse, oameni disperați!

Un incendiu de vegetație uscată s-a extins rapid și a devastat satul Scăpău din comuna Devesel. Circa 20 de case au fost cuprinse de flăcări. Focul a pornit, conform sătenilor, luni dimineață, iar de atunci până pe seară, au tot încercat să îl stingă, cu ajutorul pompierilor, însă cu toate acesta s-a extins la case și gospodării. Oamenii au ajutat la stingerea flăcărilor. Misiunea a fost una dificilă din cauza apei puține din zonă.

Flăcările au izbucnit încă de luni dimineață la vegetația uscată, iar după-amiază s-au extins către sat. Focul a ajuns la casele oamenilor în jurul orelor 16.00, moment în care sătenii au acționat pe cont propriu, de teamă să nu rămână fără agoniseala de o viață, după care au solicitat sprijin specializat.

Patru case au fost afectate serios de foc. Una dintre ele a ars din temelii, iar proprietarii nu au mai rămas doar cu câteva animale - o găină, un porc și două văcuțe. Tot aici, mașina celor două persoane (tată și fiu) a ars ca o torță. Acești oameni au rămas, practic, sub cerul liber, doar cu hainele de pe ei. Cu toate acestea, pagubele sunt cu mult mai mari - alte trei familii se confruntă cu situații asemănătoare.

„Găina asta și hainele de pe mine - asta este tot ce rămase după incendiu. Nu mai am acte, îmi arseră animalele, casa și mașina. E dezastru. Nu mai am nimic.”, ne spune, cu deznădejde, Constantin Neagu, unul dintre păgubiți.

Pe lângă case, au ars anexe gospodărești, garduri și multe clăi de fân. Mulți dintre săteni spun că își vor vinde animalele, pentru că nu mai au ce să le dea sa mănânce.

Dincolo de tragedia oamenilor a fost lupta pompierilor cu focul. La locul intervenției, au fost mobilizate forțe mărite: s-au deplasat 45 de pompieri cu 6 autospeciale cu apă și spumă. În sprijin, au fost solicitate două autospeciale de la ISU Dolj, însă acestea au fost mobilizate la alte incendii de vegetație, care au izbucnit, între timp, pe raza Mehedințiului.

„Inițial, a fost anunțat ca un incendiu de vegetație, însă, din cauza condițiilor meteorologice (vânt puternic), s-a extins și la gospodăriile oamenilor. Patru case au ars serios. Nu avem victime, iar acesta este un lucru bun. Fum și flăcări mici sunt în multe alte gospodării. Peste 45 de pompieri intervin cu 6 autospeciale cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea incendiului. ISU Mehedinți acționează cu toate forțele avute la dispoziție, suplimentând cu pompieri din turele libere, pentru a limita propagarea incendiului la gospodării. În sprijin, au fost solicitate alte 2 autospeciale din cadrul ISU Dolj.”, declara Marius Gogîltan, din cadrul I.S.U. Mehedinți

Păgubiții și-au petrecut noaptea ori sub cerul liber, ori la vecini. Cu toate acestea, autoritățile spun că vor căuta soluții să îi sprijine pe acești oameni.

Pe lângă pagubele înregistrate in gospodăriile oamenilor și pe câmpuri, a ars și o suprafață de circa 40 la sută din cimitirul satului. Asta: deoarece flăcările s-au extins cu repeziciune, chiar și peste asfalt. Temperaturile ridicate, dar mai ales vântul au favorizat extinderea incendiului.

„Aici, în Scăpău, din păcate, focul a ajuns și la mai multe gospodării ale oamenilor. Nu este, însă, singurul eveniment. În același timp cu ce se întâmplă aici, mai avem incendii în derulare: Cervenița, Grozești, Pătulele, Izvoru Bârzii. Pe raza acestor localități, acționează forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență.”, transmite prefectul de Mehedinți Cristinel PAVEL.

La fața locului, s-au deplasat comisarii Gărzii de Mediu, atât pentru a măsura poluarea din zonă, cât și pentru a încerca să îi identifice pe cei care se fac vinovați de punerea focului la vegetația uscată.

„Ne confruntăm cu o situație deosebit de gravă, în ultima perioadă, în județul Mehedinți - tot mai multe incendii de vegetație se extind și la proprietăți. Tocmai de aceea, facem un apel către cetățeni să nu mai dea foc. De la o simplă ardere de miriște se poate ajunge la o tragedie. Cei, care au pus focul - în momentul în care vor fi identificați - vor plăti toate pagubele produse, la care se adaugă sancțiunile aferente. Totodată, am venit cu tehnica din dotare, pentru a măsura gradul de poluare. Sperăm să nu afecteze foarte mult populația. Am luat legătura cu autoritățile competente, cu prefectura și se vor lua măsuri, pentru a veni în sprijinul acestor oameni, care au pierdut tot.”, declară Cătălin Tutilescu, comisar-șef Garda de Mediu Mehedinți.

Incendiul a fost lichidat puțin după ora 22.00. Până la aceeași oră, satul a rămas în bezna, fiind avariată și rețeaua electrică. Un echipaj de pompieri a rămas, în apropriere, peste noapte, pentru supravegherea pădurilor și a vegetației uscate, unde exista, oricând, pericolul ca focul sa reapară.

Citit 1097 ori Ultima modificare Marți, 10 August 2021 12:42
Etichetat cu
Adriana Draghici

"Ziarul nu este numai o ştire, telegramă, articol de fond, reportaj, numai politică şi informaţie... Ziarul e o stare sufletească." - Tudor Arghezi

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…