Lupta împotriva cancerului face pași înainte în Parlamentul European

Comisia specială de luptă împotriva cancerului (BECA), din Parlamentul European a prezentat pe 21 iunie, prima variantă a raportului Consolidarea Europei în lupta împotriva cancerului.

Înființarea unei comisii speciale de luptă împotriva cancerului, pentru prima dată în istoria PE arată că acest subiect a devenit foarte important pe agenda europeană. Și nu este deloc surprinzător dacă ne uităm la cifre. Pentru anul 2020, estimările arătau 2.7 milioane de noi cazuri de cancer și 1.3 milioane de decese, dintre care 6.000 în rândul copiilor.

Raportul BECA, publicat deja pe site-ul comisiei este gândit în corelare cu Planul Comisiei Europene de luptă împotriva cancerului, însă aici accentul este pus pe acțiuni și măsuri cât mai concrete.

În acest moment, documentul este un bun punct de plecare pentru propuneri în câteva arii de acțiune cruciale în lupta cu această boală, precum: includerea prevenției în toate celelalte politici europene; programe incluzive de depistare precoce; acces egal pentru toți cetățenii europeni la tratament de calitate, abordând inclusiv problema atât de complicată a prețurilor tratamentelor; impactul crizelor sanitare asupra pacienților bolnavi de cancer; îmbunătățirea sprijinului pentru pacienți, familiile acestora și pentru cei care îi îngrijesc. Un capitol special tratează cu atenție sporită cancerul pediatric, în rândul adolescenților și al tinerilor adulți.

Marian Jean Marinescu, membru al Comisiei BECA vede în acest moment, două mari câștiguri: sănătatea a devenit o prioritate a UE și reducerea inegalităților dintre Vest și Est a devenit la rândul ei, o prioritate a sănătății: „Văd două mari câștiguri: sănătatea a devenit o prioritate a UE și reducerea inegalităților dintre Vest și Est a devenit la rândul ei, o prioritate a sănătății. Ori asta este foarte important pentru noi, românii. Mă ocup de multă vreme de sănătate, de lupta împotriva cancerului. Așa am avut ocazia să aflu mult mai mult despre diferența mare în ce privește accesul la sănătate. Iar temerea mea este că această diferență între Vest și Est riscă să crească pe măsură ce cercetarea și inovarea avansează. Ca membru în comisia BECA și în ITRE (Industrie, Cercetare și Energie) merg pe două planuri. Urmăresc toate inițiativele directe pe sănătate și, în același timp sunt atent la programul de cercetare al Uniunii, Horizon Europe. Este foarte important ca de rezultatele cercetării și inovării, cercetare finanțată de UE, să poată beneficia toți cetățenii europeni, indiferent de locul în care s-au născut sau trăiesc”.

Cât privește nou înființata comisie din PE, Marinescu afirmă că apariția BECA se datorează în primul rând grupului PPE: ”Este adevărat că acum lupta împotriva cancerului a urcat mult pe agenda europeană, însă preocuparea noastră este mult mai veche. Sănătatea a fost una dintre prioritățile PPE în alegerile europarlamentare din 2019. Grupul PPE a susținut constant nevoia unui proiect coerent de luptă împotriva cancerului și acest proiect a fost un important punct din dialogul nostru cu cetățenii. Pot spune fără să greșesc că efortul PPE stă la baza propunerii de către Comisia Europeană a Planului de luptă împotriva cancerului și a înființării Comisiei din Parlament pentru lupta împotriva cancerului.”

Citit 905 ori Ultima modificare Joi, 01 Iulie 2021 10:17
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…