O amplă acțiune de ecologizare în Geoparcul PLATOUL MEHEDINȚI a demarat duminică, 4 aprilie 2021, în comuna Ponoarele, în cea mai frumoasă zonă turistică din jurul Podului lui Dumnezeu și a Lacului Zăton. Urmăriți un material video despre acțiunea de duminică! Angajații geoparcului, voluntarii de la Asociația Mod of Life și locuitori ai comunei au dat startul ecologizării întregii arii protejate, acțiunea fiind sugestiv intitulată MARATONUL ECOLOGIZĂRII. Vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Ramona Cupă, a participat direct la ecologizarea din jurul Lacului Zăton și a adunat, umăr la umăr cu voluntarii, deșeurile risipite în întreaga zonă.

Maratonul Ecologizării este o inițiativă ce dorește să unească cetățenii pentru un singur scop, acela de a ajuta la ecologizarea mediului în care trăim și să îi facem să înțeleagă cât de special este mediul pentru noi. La ora 11:00, în fața Primăriei Ponoarele, s-a dat startul acțiunii, iar zeci de voluntari, împreună cu angajați ai Geoparcului Platoul Mehedinți, dar și localnici, au pornit în mai multe direcții, înarmați cu saci de plastic și mănuși, pentru a aduna gunoaiele aruncate de cetățeni sau aduse de viituri. Au fost, în prima fază, vizate obiective de atracție turistică majore, precum Podul lui Dumnezeu, peștera din zona acestuia, dar și împrejurimile Lacului Zăton și Câmpul cu lapiezuri. La finalul acțiunii din Ponoarele s-au adunat sute de saci de pet-uri și deșeuri, iar participanții s-au declarat mulțumiți și au promis că în următoarea perioadă întreaga arie protejată va fi curățată exemplar.

Ramona Cupă a făcut curățenie lângă Lacul Zăton

Printre voluntarii de la Mod of Life și angajații geoparcului s-a aflat pe teren la adunatul deșeurilor și vicepreședintele Consiliului Județean Ramona Cupă. De altfel, Geoparcul Platoul Mehedinți se află în subordinea sa directă, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean. Timp de câteva ore, doamna vicepreședinte a adunat, alături de voluntari, deșeuri și a umplu sacii de plastic.

„O zi minunată, petrecută alături de voluntarii și colegii de la Geoparc și de minunații prieteni de la Asociația Mod of Life, alături de foarte mulți tineri și de oameni deosebiți, împreună cu care am făcut curățenie în zona Lacului Zăton, la mică distanță de un monument natural unic în Europa, Podul lui Dumnezeu! Avem locuri minunate în Mehedinți, de care trebuie să avem grijă, iar acțiunea de astăzi este doar începutul unei ample acțiuni de ecologizare, la care voi participa în mod direct, pentru că iubesc aceste locuri și îmi doresc un mediu curat și sănătos pentru locuitorii acestei zone. Din păcate, zona era sufocată de deșeuri și peisajul dezolant m-a întristat, de aceea fac apel la toți cei care iubesc natura, la tineri în special, să vină alături de noi, în această campanie de responsabilitate civică. Zona în care am făcut curățenie astăzi atrage ca un magnet turiștii din întreaga țară și face cinste, cu potențialul ei, județului nostru. Îmi doresc să le oferim celor care vin aici frumusețea sălbatică a peisajului unic, nealterată de inconștiența celor care lasă gunoaie în urma lor. O plimbare în aer liber, într-o zonă pitorească, și o mână de ajutor dată mediului înconjurător sunt mereu binevenite!”, a declarat Ramona Cupă, la finalul acțiunii.

Vicepreședintele județean a lansat și o provocare tuturor mehedințenilor care vor să ajute la păstrarea unui mediu curat: „Veniți alături de noi pentru a păstra curate apele și pădurile din cea mai frumoasă zonă protejată a României, la Geoparcul Platoul Mehedinți!”

Și primarul comunei Ponoarele, Georgică Pătrașcu, a transmis un mesaj de mulțumire celor care au făcut curățenie în frumoasa și pitorească comună din zona de nord a Mehedințiului, mai ales că printre voluntarii cei mai harnici s-a aflat și nepoata sa Maria: „Ține de noi toți să respectăm munca și implicarea membrilor comunităților care au venit astăzi și am toată încrederea că data viitoare vom fi și mai mulți, iar gunoiul și mai puțin! Astfel vom trăi noi civilizat și vom face impresie bună turiștilor care iubesc și apreciază atât de mult meleagurile noastre. Le mulțumesc mult și partenerilor noștri de la: Geoparcul Platoul Mehedinți, Asociația Mod of Life și Consiliul Local Ponoarele. Ponorenii care s-au mobilizat într-un timp scurt au venit în fiecare sat cu mult entuziasm și energie. Împreună am simțit că suntem o comunitate unită, o comunitate care respectă pământul, pădurile și apele din zona în care s-a născut și trăiește – o comunitate modernă și orientată spre o permanentă dezvoltare! Vă asigur de toată stima mea, vă mulțumesc tuturor și, în mod special, copiilor care au contribuit la curățenie, după puterea vârstei lor, alături de părinți și bunici. Am avut-o și eu alături, cu bucurie, pe Maria, nepoata mea cea mare. Să nu uităm că viitorul familiei și al satului sunt copiii, iar noi trebuie să fim un model pentru ei”.

Ecologizarea continuă și în săptămânile viitoare în toate comunele aflate pe raza ariei protejate Geoparcul Platoul Mehedinți.

Citit 1250 ori Ultima modificare Luni, 05 Aprilie 2021 10:27
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…