PESTĂ PORCINĂ REVINE ÎN MEHEDINȚI: 4000 de porci vor fi uciși

Aproape 4.000 de porci vor fi uciși într-o fermă din comuna Burila Mare, unde a fost confirmat un focar de pestă porcină. Anunțul a fost făcut astăzi de prefectul județului.

Astăzi, 8 mai a.c, a fost convocat în ședință extraordinară Centrul Local de Combatere a Bolilor Mehedinți, pentru dezbaterea planului de măsuri al DSVSA Mehedinți, în cazul unei ferme de creștere și reproducție a suinelor din satul Vrancea (comuna Burila Mare), unde a fost confirmat un focar de pestă porcină. Totodată, a fost convocat și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în vederea aprobării planului de măsuri respectiv.

Se va lua măsura uciderii celor 3.949 de porci din exploatație, după care clădirile destinate adăpostului porcilor și vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum și echipamentul, așternutul pentru animale, gunoiul de grajd susceptibile de a fi contaminate vor fi curățate și dezinfectate.
De asemenea, se va dezinfecta perimetrul exploatației, grajdurile și spațiile unde au fost depozitate furaje, zona administrativă și zona adiacentă exploatației comerciale, combaterea rozătoarelor în interiorul și în jurul fermei.

„Din păcate, trebuie să vă informez că a apărut un nou focar de pestă porcină: de data aceasta la o exploatație de creștere și reproducere a suinelor, în localitatea Vrancea, din comuna Burila Mare. Am convocat, în acest sens, centrul local pentru combaterea bolilor, pentru dezbaterea planului de măsuri inițiat de Direcția Sanitar-Veteriară și, totodată, comitetul județean pentru situații de urgență. Am dispus, prin decizie, uciderea întregului efectiv de animale și distrugerea cadavrelor prin îngropare.”, declară prefectul de Mehedinți, Cristinel Pavel.

„Într-o fermă -exploatație comercială- la nivelul județului, s-a confirmat o suspiciune a evoluției unui focar de pestă porcină. Au fost constatate mai multe avorturi la 16 scroafe. S-a făcut o examinare clinică, după care a fost un examen necroptic, efectuat de medicul veterinar oficial, după care s-au recoltat probe pe procedură și s-au trimis la analiză. Astăzi, așteptăm confirmarea. Așteptăm activarea centrului local de combatere a bolilor, pentru a interveni, astfel încât să limităm răspândirea bolii. Efectivul este 3.949 de capete de suine, care trebuie ucise, după care îngropate în incinta fermei.”, declară, la rândul său, directorul executiv adjunct al D.S.V.S.A. Mehedinți, Adriana Ganea.

Citit 1052 ori Ultima modificare Vineri, 08 Mai 2020 14:54
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…