Străjer de veacuri la graniţele României şi martor istoriei românilor, Dunărea a îmbrăcat şi ea în această seară culorile drapelului naţional, în Mehedinţi. Cu sprijinul CNAIR, prin Direcţia Regională de Drumuri Timiş, autorităţile au iluminat arhitectural podul de la Mraconia, în culorile tricolore. Şi tot la 100 de ani de România, basorelieful care se află în topul celor mai vizitate obiective turistice din România, chipul Regelui dac Decebal a putut fi văzut şi după lăsarea întunericului, fiind iluminat arhitectural. „Pentru Copmania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este o onoare că am făcut această lucrare şi pentru noi acest loc este un simbol, acest drum este foarte importantă şi ne bucurăm că vom reuşi să creştem în valoare această zonă”, a declarat Narcis Neaga, directorul DRDP Timişoara. „Clisura Dunării este zona cu potenţialul turistic cel mai ridicat din judeţul Mehedinţi, iar statuia lui Decebal este simbolul acestei zone turistice şi tocmai de aceea, toţi cei care suntem implicaţi în acest demers am înţeles că este foarte important ca statuia să fie iluminată şi pe timp de noapte, nu să poată fi vizitată şi să fie vizibilă doar pe timpul zilei. Iată că acest proiect s-a concretizat tocmai cu acestă ocazie, cu ocazia Centenarului, pentru că aşa se cuvine”, a declarat Aladin Georgescu - preşedinte CJ Mehedinţi.
Zeci de turişti au luat parte la eveniment
Chiar dacă afară era un frig pătrunzător, - 4 grade, zeci de turişti au ţinut să asiste la această premieră şi au trasmis gândurile lor bune, tuturor românilor. „Este o iniţiativă frumoasă, cred că va atrage turişti şi invităm cât mai mulţi oameni alături de noi, aici. Românilor le transmit să fie mai buni unii cu alţii şi să aibă răbdare, pentru că aşa vor fi uniţi. La mulţi ani România, la mulţi ani români, la mulţi ani Eşelniţa!”, a spus un tânăr venit de la Bucureşti. „Este foarte frumos, noi suntem localnici, suntem din zonă şi am venit special să asistăm la eveniment. Iar românilor le spun să fie mai buni, mai veseli şi să fim mai uniţi”, a spus Florentina Muchitsch, proprietata unei pensiuni de pe Clisura Dunării. „Ne bucurăm că ne aflăm la un moment istoric aici în cazanele Dunării, dar iată că autorităţile s-au gândit să promoveze zona aici, să ilumineze statuia regelui Decebal, podul Mraconia şi pe viitor tronsonul pietonal ce leagă Decebal de Mănăstirea Mraconia. Este un lucru îmbucurător pentru românii noştri care poposesc în zonă, pentru turişti şi mai ales ţinând cont de faptul că aici şi vara, pe timp de noapte, turiştii se opresc, fac poze şi admită zona care este deosebită şi unică în Europa. Sperăm ca noi românii, la Centenarul Marii Uniri, care ne găseşte puţin împrăştiaţi sufleteşte, să ne regăsim şi să ne reântregim cu toţii, în gând, în simţiri şi în primul rând în dragoste. Dumnezeu să ne ajute şi să ne dea tot binele din lumea aceasta, pentru că îl merităm. La mulţi ani România”, a declarat preotul Cristian Târtea.
„În primul rând trebuie să-i felicităm pe cei care s-au străduit să ne redea ceeace este practic simbolul judeţului Mehedinţi în ceea ce priveşte turismul nostru, această statuie, acest pod, minunat loc în care tricolorul românesc încă o dată flutură desupra Dunării, se reflectă în Dunăre şi ne transmite ceea ce este mai important că România există şi că românii vor sunt un popor rezista de-a lungul timpului, pe aceste meleaguri. Mehedinţiul este poarta de intrare în istoria României”, a declarat Nicolae Drăghiea, prefectul judeţului.
Iluminatul arhitectural al zonei turistice de la Mraconia face parte dintr-un proiect care a fost demarat de autortăţile judeţene din Mehedinţi şi care ar putea deveni permanent, începând cu primăvara viitoare.