IDEI MARI DE LA ANTREPRENORI MICI

Proiectele lor de afaceri de astăzi, pot deveni business-uri frumoase atunci când vor ieşi de pe băncile şcolii. Acesta este şi scopul unui concurs de idei de afaceri lansat de Colegiul Economic din Drobeta-Turnu-Severin. 14 elevi de la Colegiul Naţional Economic, Liceul Tehnic Lorin Sălăgean şi Colegiul Tehnic „Domnul Tudor” au participat la acest concurs, iar ideile lor de afaceri au fost premiate de un întreprinzător local.

De la afaceri în domeniu IT, turism, agricultură, servicii, protecţia mediului şi chiar servicii sociale, afacerile micilor antreprenori au fost care de care mai ingenioase. Şi dacă le vor pune în practică, cine ştie, poate că îi vor ajuta să ajungă antreprenori de succes într-o zi.

Căminul de bătrâni, o afacere umanitară premiată

Gâtuiţi de emoţie, că doar se aflau în faţa primului examen al lor ca mici afacerişti, sau dezinvolţi, aşa cum îi stă bine unui businessman de succes, 14 elevi s-au aliniat la startul competiţiei, cu idei care de care mai frumoase şi desigur, pregătiţi să-şi prezinte proiectul de afaceri. Una dintre cele mai apreciate idei, care a fost şi premiată cu locul întâi a fost cea a Larisei Florentina Radu, de la Colegiul Naţional Economic. Tânăra s-a gândit ca prin afacerea ei să ofere şi bătrânilor singuri şi neajutoraţi o șansă la o viață mai bună. Aşa că a propus un plan de afaceri prinvind înfiinţarea unui cămin de bătrâni: „La noi în oraş nu este niciun cămin de bătrâni şi m-am gândit că o asfel de afacere ar prinde bine pentru toate persoanele în vârstă. Căminul meu are fermă bio pentru ca bătrânii să mănânce bio, sunt multe beneficii, spa, bazin de înot, bibliotecă, excursii săptămânale şi cred că ar prinde bine pentru cei în vârstă. Şi nu este doar o afecere, ci este şi un ajutor social”, a declarat tânăra, care crede că ideea ei poate va prinde într-o zi.

Afacere prosperă din reciclarea deşeurilor

Un alt plan de afaceri, la fel de interesant este cel al Ancăi Alexandra Prajea, tot de Colegiul Naţional Economic. Adolescenta spune că îşi doreşte să trăiască într-un mediu curat şi ecologic, aşa că s-a gândit la un plan de afaceri bazat pe colectarea deşeurilor şi reciclarea lor, adică o afacere cu obiecte confecţionate din bunuri pe care oamenii le aruncă: „Afacerea mea se numeşte preluarea selectivă a deşeurilor şi valorificarea acestora. Pe masă v-am oferit câteva obiecte făcute hain-main din deşuri reciclabile. Este vorba de pahare, lămpi, puşculiţă, cană, brăţări, un inel făcut din sârmă, o vază, un bec. Sincer, m-a inspirat cel mai mult oraşul nostru deoarece nu am văzut nicăieri ca deşeurile să fie reciclate şi să fie colectate separat şi cel mai mult asta m-a inspirat, deoarece vreau să trăiesc într-un mediu curat şi sănătos şi trebuie să facem o schimbare. Eu cred că ar fi viabilă o astfel de afecere, pentru că dacă am arăta cetăţenilor că se poate şi altfel trăi, ar fi o afacere de succes”, spune adolescenta.

Spălătoria cu abur, o soluţie inovatoare şi eco

La cea mai nouă idee în materie de curăţenie s-a gândit un tânăr. Este vorba de Neagu Adelin Ionuţ - Colegiul Economic, care a propus un astfel de plan de afaceri. Tânărul crede că ideea sa ar avea succes deoarece protejează mediul şi curăţă perfect ceea ce iubesc destul de mult domnii: „Spălătoria cu aburi este un proiect de viitor, ar fi singura afacere de acest gen din judeţul Mehedinţi, este o spălătorie ecologică, fără produse chimice, pe bază de aburi, care elimină foarte uşor microbii, bacteriile şi scot şi cele mai persistente mirosuri neplăcute din maşină. Ca să pot pune în practică această afacere doresc să fac un împrumut bancar pentru fondurile necesare proiectului şi să îl pun în aplicare”, a spus dezinvolt autorul planului de afaceri.

Pensiune turistică şi afecere în domeniul agricol, alte două idei de afaceri

Maria Stroescu s-a gândit la o afecere în domeniul agricol. Ea a propus un plan privind înfiinţarea unei ferme de găini ouătoare: „M-am gândit să cin în faţa juriului cu ideea unei ferme de păsări. M-am gândit la agircultură şi la hrană pentru că ea este cea mai importantă şi ne este indispensabilă tututor. Ferma va funcţiona cu furaje produse pe propriile terenuri agricole, iar ouăle vor fi vândute pe piaţa din Drobteta-Turnu-Severin, inclusiv în hipermarket-uri. Nu este o afacere uşor de pus în practică, pentru că necesită costuri foarte mari, dar ea poate fi înfiinţată în baza unui plan bine stabilit de afaceri, cu fonduri europene şi este profitabilă” a declarat Maria Stroescu. La fel de interesantă este şi ideea unei adolescente din Isverna. Într-o zonă prea puţin exploatată turistic, dar cu un potenţial de excepţie tânăra s-a gândit că poate întocmi un plan de afaceri prin care să-i aducă un profit, oferind vacanţe frumoase turiştilor. „Ideea mea de afaceri este înfiinţarea unei pensiuni agroturistice în satul Isverna, unde turismul nu este foarte bine promovat şi atunci când vom începe să-l promăvăm va fi o creştere foarte mare. Ideea mi-a venit prin simplul fapt că sunt sportivă de performanţă şi noi când plecăm în cantonamente suntem cazaţi în locuri unde este foarte multă gălăgie. Noi având nevoie de concentrare, eu m-am gândit la acestă idee. În viitor, după ce termin studiile îmi propun să dezvolt acestă idee, încet, încet, voi lua fonduri nerambursabile, credit bancar pentru confinanţare şi cred că mă voi descurca”, spune optimisită Mădălina Leahu, de la Liceul Teoretic Şerban Cioculescu.

Un laptop, telefon mobil şi tablete pentru fiecare viitor antreprenor

Concursul susținut de un antreprenor local şi este organizat tocmai pentru a pune în valoare ideile de afaceri ale celor care astăzi sunt pe băncile școlii. „Sunte, un liceu de profil, aşa că este binevenit un astfel de concurs, în care antrenăm ideea de antreprenoriat. Elevii au fost foarte receptivi şi s-au mobilizat foarrte bine pentru a participa la acest concurs pentru că el dezvoltă ideea de antreprenoriat şi îi pregăteşte şi îi motivează pentru viaţa reală, pentru ca atunci când îşi vor termina studiile să fie hotprâţi asupra meseriei pe care o vor urma şi de ce nu să îşi deschidă o afecere”, spune Claudia Nănuți - directorul Colegiul Național Economic - Tr. Severin.

„Susţin aceşti copii şi susţin iniţiativa lor pentru că este specială pentru mine. Ca şi om de afaceri văd în ei şi un viitor al nostru, pentru că într-o zi va veni timpul să le predăm ştafeta. De aceea mă bucur c aceşti copii au luat iniţiativa de la o vârstă fragedă şi că au simţul afacerilor. Am văzut aici planuri de afaceri diverse, pentru mediu, am văzut un plan de afaceri pentru agricultură, pentru IT, pentru turism, noi, în sociatate avem nevoie business, pentru că el ne oferă dezvoltare şi o viaţă mai bună şi de aceea mă bucură iniţiativa lor”, spune Cornel Stroescu – un cunoscut antreprenor din judeţul Mehedinţi, cel care a sponsorizat şi acest concurs.

Primul locul a fost ocupat de ideea afacerii "Cămin de bătrâni" care a fost premiată cu un laptop. Locul doi a fost răsplătit cu o tabletă performantă, iar locul trei cu un smartphone de ultimă generație. De altfel, fiecare mic atreprenor a fost premiat cu câte o tabletă.

Citit 2118 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Mai 2017 23:12
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…