„Ca să îi atragem pe copii către școală, trebuie mai întâi să dotăm școala, trebuie să venim cu dotări și cu prioritate pentru educație, nu doar la modul declamativ, ci efectiv să investim în școală. Dotările noastre din școală sunt în acest moment la nivelul țărilor din Africa, lucrăm cu tablă, cu cretă și cu 30 – 40 de elevi în clasă”, spune directorul Colegiului Național „TRAIAN” din Drobeta Turnu Severin, prof. dr. Manuela Prajea. Urmăriți VIDEO, o discuție cu unul dintre cei mai titrați profesori de matematică din Mehedinți!


Manuela Prajea spune că în toată lumea occidentală și în țările care au progresat în ceea ce privește schimbările în educație, vorbind aici de școlile de stat, se lucrează cu grupe de 15 elevi, dar și cu grupe de 30 de elevi, dar există o dotare adecvată, adică foarte mult la tehnologie. „Noi încă lucrăm în buchea cărții, cu manuale uzate, nu mai vorbesc de manuale vechi din anul 2004 și haideți să comparăm cu ce se întâmplă în S.U.A, în Finlanda, unde anual conținutul manualelor este reactualizat și adaptat. Deci dacă te uiți la un manual de geografie din aceste zone, constați că geografia este mai mult o problemă de subiecte globale, care abordează, de fapt, concepte din mai multe discipline, și nu cum este la noi, o memorare de hărți, de texte, de configurații geografice. Deci toate aceste discipline au evoluat, dar și metodele de lucru ce elevii. Adică la noi încă există interacțiunea frontală și doar la modul declamativ a rămas că elevul este în centrul atenției, când de fapt profesorul este în centrul scenariului didactic”, spune Manuela Prajea.

„Noi lucrăm cu manuale vechi, dar informațiile de calitate sunt în mediul online!”

„Metodele moderne presupun implicarea elevului, reducerea accentului pe memorare și se încearcă formarea, construcția de cunoștințe, adică elevul este pus singur să descopere, să realizeze proiecte și singur să se ducă și să își pună întrebări și să răspundă la ele realizând, de fapt, o muncă de cercetare. Studiul trebuie completat și cu activități atractive, cu activități utile, iar tehnologia va fi folosită și este folosită în orice domeniu, așadar trebuie să fii pregătit să poți lucra într-un mediu de cercetare”, mai spune Manuela Prajea.

O idee de reformă în educație ar trebui să pornească, în opinia reputatului profesor mehedințean, e la un sprijin național pentru susținerea investițiilor în actul educațional: „Toată informația de calitate se găsește acum în format digital. Școala cu cretă, tablă și manual se poate realiza în programul oral al școlii, dar în conținut digital poți să accesezi și să utilizezi unele platforme de cursuri și să te pregătești, deci accentul s-a mutat în timp de pe cadrul didactic, care era deținătorul cunoștințelor absolute, către elevi, pentru că informație de foarte bună calitate există acum în format digital și în mediul online. În aceste condiții, profesorul trebuie să înțeleagă că rolul lui este și acela de mijlocitor al educației, pentru că nu se poate face educație fără profesor, iar educația se face și emoțional și trebuie să învățăm să atragem copiii către școală. În acest fel se poate reduce și abandonul școlar. Avem, însă, nevoie și de investiții, și de sprijin național, politic, pentru a face reformă în educație”.

Un CV impresionant

Manuela Prajea este doctor în matematică din anul 2007,iar din anul 2001 este profesor titular de matematică la Colegiul Național „Traian", școala pe care a absolvit-o în 1986 și care i-a devenit pentru toată viața atât de dragă. Din anul 2004 și până în 2009 și mai apoi din 2012 și până în prezent conduce Colegiul TRAIAN, dovedindu-se un manager la fel de priceput ca și specialistul în științe matematice Manuela Prajea. Printre titlurile și distincțiile obținute la nivel național și internațional se numără: „Claes NOBEL Educator of Distinction", decembrie 2011, sediul Jimmy Carter, Atlanta, Georgia, SUA, distincție acordată de „The National Society of High School Scholars " (fundație internațională dedicată excelenței în educație, patronată de Mr. Claes Nobel-senior member al celebrei familii Nobel-fondatoarea Premiului Nobel pentru pace); Diploma „EUROSCOLA"- certificat acordat de Parlamentul European in anii 2004, 2006, 2008; Ordinul „Meritul pentru învăţământ" în grad de „Cavaler ", acordat în anul 2004 de Președintele României; diplome de merit și de excelență acordate de Ministerul Educației în anii 2004, 2005, 2007, 2006, 2007, 2009; Diploma Societății de Științe Matematice din România, în anii 2005, 2006, 2010, 2011 (o distincție acordată ca răsplată a muncii în cadrul comunității matematice); Certificat de merit - 2004, 2006, 2008, o distincție acordată de Parlamentul European pentru organizarea şi participarea la dezbaterile cu elevii cu ocazia zilei EUROSCOLA.

Biografia Manuelei Prajea a fost publicată în „Enciclopedia Personalităților din România" - Editura HUBNERS WHO IS WHO, Verlag fur Personenenzyklopadien AG, Schweiz, 2009.

Citit 2185 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iulie 2016 10:30
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…