Directorul Colegiului Național „TRAIAN”, prof. dr. Manuela Prajea, se poate mândri cu un bilanț de excepție la finele anului școlar 2015 – 2016. Celebrul dascăl din fruntea acestui liceu de elită al României spune că plasarea pe locul al doilea ca procent de promovabilitate la examenul de bacalaureat, după Colegiul Național „Gheorghe Țițeica” își are explicația în alterarea planului de școlarizare din urmă cu patru ani, un plan nerealist care a adus șapte clase de a IX-a la TRAIAN, în loc de formula tradițională e șase clase. În opinia profesorului doctor din fruntea Colegiului Național „TRAIAN”, liceul se bazează foarte mult pe propria pepinieră formată în clasele proprii de gimnaziu. (Urmăriți un material video interesant!)

„Încheiem un nou an școlar, cu rezultate foarte bune, am avut în acest an 25 de clase de liceu și 8 clase de gimnaziu, rezultatele lor școlare au fost evidențiate de-a lungul anului prin diversele activități realizate de către elevi, împreună cu profesorii, dar și prin intermediul olimpiadelor școlare, un număr de patru sute de premii județene la toate disciplinele școlare și 26 de premii naționale și internaționale. De asemenea am avut o serie de proiecte accesate, în care elevii au participat și aș remarca aici proiectele realizate cu Fundația pentru Integrare Europeană SIGMA din București, pentru firmele de exercițiu, două proiecte care au fost implementate la elevii de clasa a IX-a care studiază economia, acestea fiind oportunități complementare activității didactice”, spune Manuela Prajea.

O școală de elită cu standarde istorice

În ceea ce privește rezultatele la olimpiadele școlare, elevii Colegiului TRAIAN au avut 26 de premii și mențiuni la etapele naționale ale concursurilor școlare și, de remarcat, un premiu internațional, adjudecat de elevul Bogdan Marghescu – premiul al treilea la Olimpiada Internațională de Matematică organizată de Universitatea din Sankt Petersburg (Rusia), olimpiadă care reunește la prima participare un număr de circa 6.000 de participanți de pe întreg mapamondul. „Din Mehedinți, așa cum spuneam, la această olimpiadă am avut doi premianți, la cea de-a doua etapă a concursului, și este vorba despre Bogdan Marghescu, elev al Colegiului Național TRAIAN și elevul Emanuel Crăciunescu, din Orșova, despre care vreau să spun că de la anul va fi elev al Colegiului TRAIAN, un colegiu care polarizează cei mai buni elevi din județ. Dorim să menținem școala de performanță la standardele istorice cu care am obișnuit comunitatea locală și națională”, a explicat, într-un interviu video, pentru jurnalmehedini.ro, prof. dr. Manuela Prajea.

„Mediile mari și performanța sunt la TRAIAN!”

Manuela Prajea vorbește cu multă mândrie și despre performanțele de necontestat de la examenele naționale: „Examenele de capacitate și bacalaureat aduc de fiecare dată clasamente și procente și aș putea să spun, ca și tendință generală, că mediile mari și performanța sunt aici la Colegiul Național TRAIAN: 2 medii de 10 la admiterea în clasa a IX-a, 28 de note între 9 și 10, dar și un procent foarte mare de medii mari, între 8 și 9. La admiterea din acest an așteptăm la TRAIAN mulți dintre olimpicii județului, care au învățat la alte școli generale din Mehedinți”.

Colegiul TRAIAN a fost afectat de un plan de școlarizare nerealist, care poate altera standardul istoric al școlii de elită

Reporter: Doamna director, vedem, cel puți în ultimii doi ani, un procent de promovabilitate la bacalaureat mai mic decât la concurentul Colegiu „Țițeica”, deși aici la TRAIAN se obțin cele mai mari note. Care ar fi explicația?

Manuela Prajea: În ceea ce privește bacalaureatul, în acest an avem un procent de promovabilitate de 87,21 la sută, înainte de contestații, procent care ne situează pe locul al doilea la nivel județean. Anul trecut ne-am aflat pe locul al treilea la nivel județean, dar există și o explicație foarte importantă pentru această situație statistică. Mai exact, Colegiul Național Traian se află, în ultimii ani, pe locurile 2 sau 3 la procentul de promovabilitate de la bacalaureat deoarece acum patru ani, când nu eram director al instituției, a fost implementat un plan nerealist de proiectare a numărului de clase, în sensul că planul de școlarizare a fost suplimentat cu încă o clasă de liceu, ceea ce a dus la scăderea performanței, deoarece acea clasă care a venit în plus era formată din elevi nu foarte bine pregătiți din comunitatea locală, pe care nu ai cum să îi aduci la standardele de performanță impuse de liceul nostru. Performanțele Colegiului Național „TRAIAN” se bazează foarte mult pe clasele de gimnaziu existente la noi în școală, cei care formează baza noastră de elevi foarte buni pentru liceu. Această moștenire grea se va încheia anul acesta, când este ultimul an cu 7 clase de a noua, de la anul intrăm cu șase clase de a noua, așa cum a fost liceul nostru dintotdeauna, o școală de elită, de performanță, selectivă, unde se obțin rezultate foarte bune și vreau să precizez că, chiar dacă acesta este procentul, influențat puternic de cea de-a șaptea clasă, notele foarte mari sunt la Colegiul TRAIAN. Astfel, la bacalaureat, avem un procent de 35 la sută note între 9 și 10 și un procent tot de 35 la sută de note între 8 și 9, ca să nu mai vorbim de faptul că primele locuri pe județ la bacalaureat au fost și rămân mereu de la Colegiul Național „TRAIAN”.

Procentul mic ține de un management anterior neadecvat Colegiului Național TRAIAN, adică extinderea și mărirea planului de școlarizare nu este realistă pentru predicția fluxului de elevi și predicția calității pregătirii elevilor care vin în clasa a noua la TRAIAN. Am certitudinea că ne vom întoarce pe locul întâi după ce, de la anul, planul de școlarizare va cuprinde un număr de doar 6 clase de a noua. Suntem o școală de elită unde se polarizează elevii focusați pe învățare și pe obținerea de performanță într-un domeniu sau altul. Trebuie să avem un plan de școlarizare realist, care să țină cont și de evoluția numărului de elevi la nivel de comunitate.

Citit 9256 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2016 16:52
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…