„La ceas aniversar, le doresc tuturor elevilor și corpului profesoral, bucuria afirmării profesionale - este ceea ce contează pentru un dascăl, pentru imaginea unei şcoli, iar acest lucru deschide perspectivele către rezultate excepționale în evoluția elevilor”, le-a transmis președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, celor prezenți la eveniment (întregul discurs mai jos! VIDEO):
Un liceu de prestigiu, nu numai la nivel județean, ci și național! Un liceu care se mândrește cu zeci de promoții de elevi străluciți și personalități marcante din toate domeniile de activitate, dar și o garnitură bogată de demnitari ai statului român. Vorbim aici despre Colegiul Național Traian, fondat în anul 1883 și condus la începuturi de marele Teodor Costescu. Astăzi actualii traianiști, dar și mulți dintre foștii elevi ai prestigioasei școli mehedințene, alături de foști și actuali profesori de marcă, dar și de autoritățile locale au sărbătorit 136 de ani de existență ai Liceului TRAIAN. Evenimentul de excepție a avut loc în Sala de spectacole a Palatului Culturii „Teodor Costescu”. Elevii de la TRAIAN au oferit și un spectacol artistic ce a reușit să smulgă ropote de aplauze.
A mai luat cuvîntul primarul Marius Screciu, fost elev al prestigiosului liceu (alocuțiunea edilului-șef, mai jos! VIDEO):
La 1 septembrie 1883, în capitala judeţului Mehedinţi, oraşul Turnu-Severin, s-a înfiinţat clasa I gimnazială cu 79 de elevi și doi profesori entuziaşti, Mihail N. Hergot, și Ştefan Bodiu, pentru discipline umaniste. Era început de istorie pentru prestigioasa şcoală și instituţie de cultură numită azi Colegiul Naţional Traian.
După primii ani de funcţionare în sedii modeste, în 1890 s-a pus piatra de temelie a clădirii liceului, în prezenţa primului-ministru G. Manu. Proiectul a fost realizat de către celebrul arhitect mehedinţean Alexandru Săvulescu și era menit a arăta latinitatea si unitatea noastră.