Municipiul Drobeta Turnu Severin găzduiește în perioada 23 – 26 aprilie 2019, Olimpiada Națională de istorie, cea de-a 42 ediție, un eveniment educațional de excepție la care participă circa 400 de elevi și profesori. Este cea mai numeroasă participare din istoria acestei olimpiade, una asemănătoare fiind consemnată doar la ediția din anul 1977.
Prefectul Nicolae Drăghiea i-a salutat pe tineri cu celebrele versuri ale unui șlagăr celebru din Cenaclul Flacăra: „Daca sufletul tău înțelege / De la rock pân-la imnuri și rugi / Te salut tineret în adidași / Te salut generație-n blugi!”
Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, a avut nostalgia unor vremuri în care și el a ajuns, de mai multe ori, la faza națională a Olimpiadei de Istorie. Iată mai jos întregul discurs al lui Aladin Georgescu:
Elevii, profesorii și membrii Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale au fost cazați în trei hoteluri severinene, iar pentru cazarea, masa și programul turistic al acestora Consiliul Județean Mehedinți a pus la bătaie 100.000 de lei.
Probele scrise ale Olimpiadei Naționale se desfășoară miercuri, 24 aprilie 2019, la Colegiul Național TRAIAN, iar în zilele de 25 și 26 aprilie, elevii și profesorii vor avea parte de un program special și de un circuit turistic în cele mai frumoase zone ale județului Mehedinți, precum și pe la principalele obiective istorice, cele mai importante fiind, de departe, Castrul Roman Drobeta și Piciorul Podului construit acum două milenii de Apollodor din Damasc, la ordinul Împăratului Traian. Municipiul Drobeta Turnu Severin a fost ales ca loc de desfășurare a celei de-a 42-a ediție a Olimpiadei Naționale de Istorie tocmai pentru semnificația lui istorică și pentru statutul de poartă a latinității și premisă a creării poporului român.
Numai Comisia Centrală a Olimpiadei este formată din 30 de cadre didactice, dintre care un președinte, un președinte executiv și 28 de membri, din 20 de județe ale țării și municipiul București. Președintele Comisiei Centrale este profesorul universitar doctor Călin Felezeu, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, iar președintele executiv este profesorul doctor Mihai Manea, de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
Un discurs excepțional al președintelui Comisiei Centrale
O excepțională analiză a situației de criză și a frământărilor Uniunii Europene, un avertisment la adresa exacerbării fenomenului ultranaționalist care amenință existența ideii Europei Unite! Profesorul universitar doctor Călin Felezeu, de la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, președinte al Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale de Istorie, ediția 2019, a susținut un discurs de excepție la deschiderea oficială a Olimpiadei de la Drobeta Turnu Severin.
Vi-l redăm în materialul VIDEO atașat!
„Oare vom înțelege, în sfârșit, că cine nu cunoaște istoria, riscă să o repete? Oare vor înțelege mai marii acestei lumi că, izolându-se în propria carapace, riscă să lase răutățile și traumele să revină la suprafață? Va fi capabilă Uniunea Europeană să reziste vechilor demoni care aproape că au îngenunchiat-o în secolul trecut? Cine își va asuma lidership-ul european? Vor reuși țările Europei Unite să rămână solidare și să propulseze în continuare proiectul european? Forțele naționaliste și populiste așteaptă la cotitură și vor cu orice preț să pună mâna pe putere, să discrediteze ideea unei Europe Unite și prospere. Se pare că nori negri se așează asupra destinelor noastre și datorită unei anchilozări îndărătnice nu sesizăm acest lucru. Ne sunt vânturate tot felul de scenarii apocaliptice cu unicul scop de a crea tensiuni favorabile noului populism și ultranaționalism. În fața presiunilor și amenințărilor din interior și din exterior, Europa și prin ea România au datoria să cunoască trecutul și nevoia stringentă de a scrie istoria propriului viitor, dacă doresc să scape de traumele trecutului”, spune, printre altele, distinsul profesor universitar.