Liberalul face parte din Comitetul de Conducere a Uniunii Scriitorilor din România Filiala Craiova și deține funcția de vicepreședinte al Asociației Internaționale a Scriitorilor P. Bogdani. Este autor de volume de poezie și eseuri, studii istorice și contributor în volume cu conținut istoric, precum și un cunoscut realizator de emisiuni de televiziune cu o carieră de peste 20 de ani de presă scrisă. Pentru activitatea literară și jurnalistică a fost distins cu mai multe premii acordate de publicații și instituții de prestigiu din România și din străinătate. În 2011, Casa Regală a României i-a acordat decorația Regele Mihai I pentru loialitate.
Mihai Firică este președinte al Comisiei de Cultură, Culte și Minorități a PNL Dolj și membru al Biroului Executiv al acestei comisii la nivel național. Până la numirea în funcția de secretar de stat a ocupat postul de consilier în cadrul Ministerului Culturii.
Mihai Firică s-a născut la 26 iulie 1970 în Craiova. A studiat Litere, Istorie și Drept, având o specializare post-universitară în Managementul relațiilor internaționale. Este căsătorit și are un copil.
Potrivit site-ului Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Mihai Firică a debutat ca poet în revista „Ramuri” în 1989, a colaborat cu cele mai importante publicații de cultură din România, iar poeziile i-au fost traduse în engleză, franceză, spaniolă, arabă, maghiară, chineză, japoneză, sârbă și bulgară în reviste, antologii și volume.
Este membru al Comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova. Pentru volumul de „Biografie sumară” (1996) a primit Premiul pentru debut în poezie al Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”. Cel de-al doilea volum de poezie „Limba șarpelui călător” (1997) a primit Premiul „Marin Sorescu” și Premiul de poezie al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova. În 2006 a apărut o versiune revizuită a volumului „Limba șarpelui călător – The Tongue of Wandering Serpent” în română și engleză. În 2017 a publicat volumul de versuri “Ultimele zile și viața de după”.