STĂPÂNI PE PĂDURILE OAMENILOR NECĂJIŢI

La mai bine de un sfert de veac de la Revoluţie, în România sunt încă zeci de mii de oameni care aşteaptă să intre în proprietatea pădurilor pe care le-au deţinut părinţii sau bunicii lor și pentru care bătrânii au luptat ori chiar au murit prin războaie. Şi deşi Constituţia României garantează proprietatea, după ani interminabili de procese cu primăriile, după ce au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile oamenii încă îşi mai caută dreptatea. Numai că în loc să simplifice situaţia, în cazul proprietarilor care nu au intrat în posesia titlurilor de proprietate, anumite modificări legislative au complicat-o şi mai mult.

În Mehedinţi, sunt mii de oameni care privesc neputincoşi cum pădurile pe care le-au moştenit dispar, în timp ce ei sunt obligaţi să cumpere lemne de foc. O astfel de situaţie este în comuna Şovarna, unde zeci de localnicii au primit pădurea doar pe o hârtie, însă proprietari de drept n-au fost niciodată. Au fost puşi în posesie în baza unui proces verbal, dar nu şi-au primit titlurile cu tricolor. Ori fără aceste documente, oamenii nu pot da în pază pădurea şi nici nu pot tăia lemne din ea. Într-o astfel de situație se află Maria Stroescu. De ani buni, femeia de 70 de ani luptă prin instanțe să intre în posesia drepturilor care i se cuvin. Este vorba de șase hectare de pădure. Judecătorii i-au dat dreptate, numai că atunci când a ajuns cu hotărârile judecătorești la Primărie, lucrurile s-au încurcat. „Am hotărâri judecătoreşti pentru aproape şase hectare de pădure, pe toate le-am dus la primărie. Soţul meu are handicap şi eu am cumpărat lemne ca să ne încălzim, am plătit 1800 de lei pe lemne, vă spun cu lacrimi în ochi, pentru că nu putem sta în frig, eu nu am fost pusă în posesie, iar pădureaa mea o taie cine vrea, că aşa este la noi la Şovarna. Mărturia femeii este continuată de fiul său: „Ştiu că părinţii mei, mama s-a judecat pentru fiecare metru pătrat de pădure şi ştiu că are hotărâre judecătorească, cred că sunt cinci ani de când a rămas definitivă şi irevocabilă şi nici până în prezent nu a primit titlul de proprietate cu tricolor. Neprimind acest titlu, nu putem da pădurea în pază şi nu putem tăia lemne din ea”, spune Nicolae Stroescu, fiul bătrânei.

Condamnat la închisoare pentru că a tăiat lemne din propria pădure

Dar la Şovarna sunt situaţii şi mai grave. Un bărbat a fost condamnat de două ori la închisoare cu suspendare pentru că a tăiat lemne din pădurea pe care el ar fi trebui să o moştenească de la bunici. Numai că omului, nici după ce a obţinut decizie irevocabilă în instanţă, cei de la primărie i-au refuzat punerea în posesie pe vechiul amplasament. Pentru că are un nepot şi dorm în frig, o instanţă l-a condamnat pe el la închisoare cu suspendare, pentru că a tăiat câteva lemne de foc, dar pe cei care îl nedreptăţesc şi nu aplică o decizie a instanţei nu i-a pedepsit nimeni. Semn că oamenii simpli sunt departe de a-şi găsi dreptatea în România, într-o dispută total inegală cu potentaţii vremurilor. Mai rău este că în timp ce aceşti oameni nu pot tăia niciun fir de lemne din pădurea care le aparţine de drept, ea dispare defrişată de cei care fac legea prin comunele uitate de lume ale României, adică hoţii de lemne, mulţi dintre ei oficiali ai statului român. Ei taie organizat, în timp oamenii privesc neputincioşi cum le dispare pădurea.

Noua legislaţie a încurcat şi mai mult situaţia

Grav este că proprietarii de păduri care nu au intrat până acum în posesia titlurilor de proprietate nici nu o mai pot face, dacă nu se va reveni la vechea legislaţie. O ordonanţă de guvern care a modificat legea fondului funciar a încurcat şi mai mult lucrurile în ceea ce acordarea titlurilor de proprietate, în lor că le simplifice. Primar de cel puţin două mandate, edilul din Şovarna nu pare să-şi asume vreo vină pentru că aceşti oameni nu au titluri de proprietate. El spune că, din contră, a dat mare parte din titlurile de proprietate, iar singurele probleme mai pun retrocedările la Legea 18. Aici mai sunt vreo 40 de oameni care nu ar avea acte de proprietate, dar după noile reglementări în vigoare, nici nu le vor putea primi. „Prin OUG s-a modificat aplicarea legii fondului funciar, ceea ce a dus la îngreunarea acordării titlurilor de proprietate. Comuna trebuie să deţină planuri cadastrale pe întreaga suprafaţă, ceea ce este imposibil. Întocmirea unui plan cadastral ar costa patru milioane de lei, adică bugetul comunei pentru 40 de ani, deci este imposibil să facem acest plan cadastral. Atunci, singura modalitate este ca Guvernul să dea o ordonanţă de guvern prin care să se elimine noţiunea planuri cadastrale şi să rămână planurile întocmite de cadastriştii pe care i-am avut la Legea 18 şi pe baza schiţelor întocmite să se poată acorda titlurile de proprietate”, spune primarul comunei Şovarna, Constantin Prundeanu.

Din păcate pentru aceşti oameni şi şansa la întocmirea cadastrului prin planul naţional de cadastrare este nulă. Din cauză că sumele alocate sunt foarte mici, nicio firmă nu s-a înscris să efectueze cadastrul la Şovarna. Situaţia este gerenralizată în Mehedinţi, astfel că majoritatea celor care nu şi-au primit titlurile de proprietate până acum, au şanse mici să le mai primească, în condiţiile în care reglementările de acum vor rămâne în vigoare.

Citit 1951 ori Ultima modificare Luni, 28 Noiembrie 2016 09:09
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…