ATENȚIE!!! Materialul video care însoțește ancheta este unul care durează în jur de 40 de minute și reflectă toate explicațiile metodelor folosite pentru fraudarea votului de la Orșova! Chiar dacă este un material lung, vă asigur că merită vizionat! Minut cu minut!
Alegerile locale din municipiul Orșova sunt suspectate de fraudare masivă și de falsificarea proceselor verbale din mai multe secții de votare. Potrivit candidatului PNL pentru funcția de primar al Orșovei, Doinița Mariana Chircu, procurorul Ilie Vela, președintele circumscripției electorale nr. 2 – Orșova, ar fi falsificat mai multe procese verbale și a desigilat sacii cu buletinele de vot anulate, din care a extras mai multe buletine de vot. Mai mult, toate neregulile semnalate în secțiile de votare, pe parcursul zilei de vot, au fost ignorate de Vela, deși în multe cazuri frauda și falsul sunt flagrante. La secția de votare nr. 66, de exemplu, președintele biroului electoral al secției minimalizează o sesizare a unui membru al biroului, referitoare la buletinele de vot capsate dublate sau triplate. În răspunsul dat în scris contestatarului Nicolae Nisip, președinta secției de votare, Andreea Pîrvu, spune că buletinele nu au fost triplate, ci doar dublate.
Rezultatul scrutinului din data de 5 iunie 2016, este suspectat de viciere flagrantă, iar acuzațiile formulate de Chircu sunt susținute de documente indubitabile. Doinița Mariana Chircu, plecată în cursa pentru fotoliul de primar al Orșovei ca favorit, s-a trezit, după numărătoarea paralelă și ulterior după comunicarea rezultatelor definitive, devansată de către candidatul PSD – Marius Stoica, cu doar 65 de voturi, asta în timp ce există suspiciuni grave de fraudă și de manipulare a procesului electoral, prin diverse metode perfectate de ceea ce candidatul liberal numește, „sistemul mafiot de la Orșova”.
Așa cum era și firesc, Doinița Mariana Chircu a depus o contestație la Biroul Electoral Județean (BEJ) Mehedinți și ulterior la Biroul Electoral Central, în care cere nu numai renumărarea voturilor, ci și repetarea alegerilor, deoarece ele au fost grevate de fapte penale, demonstrate cu documente clare. În plus, Chircu a formulat o plângere penală și împotriva președintelui Circumscripției electorale numărul 2 – Orșova, procurorul Ilie Vela. Întrebat despre neregulile cu iz penal de la Orșova, de către colegii de la „Impact de Mehedinți”, în timp ce sosea la BEJ, procurorul Vela a găsit de cuviință doar să îl umfle râsul și să trateze cu aroganță întrebările presei, fugind rapid în interiorul Prefecturii.
În cadrul unei conferințe de presă, Doinița Mariana Chircu a devoalat întreaga poveste cu iz penal a alegerilor locale de la Orșova și a adus în sprijinul acuzațiilor sale documente pe care le-a folosit și la contestațiile depuse la Biroul Electoral Central și la plângerea penală. „Credința mea a fost și rămâne aceea că Orșova este un municipiu minunat, păcat, în schimb, că este la acest moment sub cizma unui mafiot notoriu”, a precizat Chircu în debutul conferinței de presă. Referindu-se la rezultatul alegerilor pentru funcția de primar de la Orșova, Doinița Mariana Chircu a precizat că nu este în măsură la acest moment nici să își recunoască înfrângerea și nici să îl felicite pe câștigător, nu pentru că nu ar fi capabilă de un asemenea gest, ci pentru că el nu are nicio vină la ora actuală, el este doar un simplu beneficiar al tuturor hoțiilor și furturilor majore de voturi de la aceste alegeri, iar în momentul de față nu s-a tras încă linia, deoarece se așteaptă o decizie a BEC.
De asemenea, Chircu a dorit să le mulțumească tuturor celor care au votat-o și au înțeles necesitatea proiectelor pe care ea le-a prezentat. „Vreau să îi asigur pe orșovenii de bună credință că noi suntem o echipă puternică, că eu nu voi dispărea din municipiul Orșova, că vom face o opoziție serioasă în cazul în care vor rămâne aceste rezultate, că împreună cu PNL, la Orșova, parte din proiectele pe care le-am propus, le vom impune și vom cere sprijinul populației în acest sens”, a mai precizat Doinița Chircu.
Acțiuni premeditate
Doinița Mariana Chircu a prezentat în cadrul conferinței de presă o succesiune de acțiuni prin care fraudarea alegerilor de la Orșova a fost premeditată cu multă acuratețe. Practic, o serie de evenimente petrecute înainte de începerea votului conduc, într-o succesiune logică destul de înfiorătoare, la un aparat foarte bine pus la punct, într-un stil ce duce cu gândul la practicile mafiote, prin care votul orșovenilor să fie orientat către interesele unui grup ce și-a înfipt colții în bugetul local.
Primele semne au apărut, în opinia lui Chircu, în ziua în care procurorul Ilie Vela a fost desemnat ca președinte al Circumscripției Electorale nr. 2 – Orșova și apoi în ziua în care au fost desemnați președinții și locțiitorii de președinți pentru cele 9 secții de votare amenajate în municipiul Orșova. „Primul șoc l-am avut atunci când am aflat că președinte al circumscripției electorale de la Orșova a fost desemnat domnul procuror Vela Ilie, deoarece aveam cunoștință din stenogramele dosarelor aflate în cercetare la DNA că domnul procuror avea ceva legături cu cauzele aflate în cercetare și că domnul procuror primise o sancțiune din partea Inspecției Judiciare și am crezut că va fi o persoană corectă și integră așa cum, de altfel, îl obliga statutul de magistrat. Acum, astăzi, sunt foarte dezamăgită și voi face o plângere penală împotriva domnului procuror pentru toate neregulile care s-au comis în ziua și în preziua votării și despre care consider că au fost foarte bine premeditate de domnia sa”, acuză Doinița Mariana Chircu.
Pe de altă parte, Chircu a explicat pe larg și cum s-a întâmplat ca secțiile de votare să fie conduse de persoane care, într-un fel sau altul, au legătură cu societatea FLORICOLA SA, cea care primește bani de la Primăria Orșova pentru a derula mai multe servicii publice luate în concesiune. Una dintre persoanele care au condus o secție de votare a fost chiar directorul economic al FLORICOLA SA. Și alte persoane din familia șefului Serviciului Administrarea Domeniului Public și Privat din Primăria Orșova, Popa Ioan Petre au fost puse la conducerea unor secții de votare. „Am contestat familia domnului Popa Ioan, cunoscut sub numele de Popică, considerând că tot neamul domnului Popa era incompatibil cu conducerea secțiilor de votare”, spune Chircu. Contestațiile doamnei Chircu au fost respinse de către șeful circumscripției Orșova, procurorul Vela Ilie. „Am ajuns în preziua alegerilor, când s-au ridicat buletinele de vot și au fost aduse în secțiile de votare. În acea zi, așa cum am scris și în contestația formulată către BEC, în secțiile 66, 67 și 74 am fost anunțați de reprezentanții noștri că se desfac pachetele sigilate cu buletine de vot și se aplică ștampila de control, deși legea permite acest lucru numai în ziua votului, dimineața, înainte de ora 7 când se deschid secțiile de votare. Am sesizat în repetate rânduri BEJ și am sesizat poliția la 112, am sesizat biroul de circumscripție că pachetele erau desfăcute și că mai mult, în topurile de buletine de vot pentru primar s-au găsit buletine de vot de la consiliul local și consiliul județean. Am cerut BEJ să oprească aceste acțiuni și să se numere toate buletinele de vot și să se facă procese verbale pentru a se ști câte buletine au fost. Am fost apoi sesizați că președintele secției de votare 67 a plecat cu ștampila de control, deși nu avea voie să scoată acea ștampilă din secția de votare. Mare mi-a fost șocul să aflu că de la poliție ni se răspunde că violarea pachetelor cu buletine de vot nu este de competența organelor de poliție”, a mai povestit Doinița Chircu.
Procurorul Vela i-a spus candidatei Chircu că e „defazată”
„Contactat telefonic, pentru a i se aduce la cunoștință neregulile, președintele circumscripției electorale, domnul procuror Vela, am fost apostrofată de acesta că nu e nicio problemă dacă un președinte de secție de votare a plecat cu ștampila de control, nu trebuie făcut caz pentru atâta lucru. Atunci când i-am spus că am pretenții ca el să fie un garant al corectitudinii acestor alegeri, procurorul mi-a spus că politicienii nu mai pot dicta justiției și că sunt defazată!”, a declarat Doinița Chircu, care a mai spus că deține documente clare pe care le va depune ca suport și la plângerea penală ce se va face împotriva domnului procuror Ilie Vela.
Din puțul gândirii unei doamne președinte cu capsa pusă pe buletinul de vot
La scurt timp după ce începuse procesul de vot, un reprezentant al partidelor din secția de votare nr. 66 a adresat o întâmplare către președintele secție, Andreea Pîrvu, că există buletine de vot pentru alegerea primarului capsate câte două sau trei și ștampilate cu ștampila de control și a cerut întreruperea procesului electoral pentru ca aceste buletine să fie verificate și anulate. Doamna președinte a sunat pe procurorul Vela, care i-a replicat că nu e sigurul caz și că să se continue fără probleme procesul de vot. La sesizarea depusă de reprezentantul PND în secția de votare, președintele biroului din secția de votare a dat un răspuns fabulos, demn de filmele de comedie din perioada lui Stan și Bran. Într-o formularistică ușor agramată doamna președinte Andreea Pîrvu îi răspunde celui care a făcut întâmpinare, domnului Nicolae Nisip, că buletinele de vot capsate câte două sau câte trei „au fost dublate, și nu triplate” și că oricum acest mic amănunt nu încurcă cu nimic procesul de vot. „Cu alte cuvinte, președintele secției de votare nr. 66 a recunoscut exact ceea ce reprezentantul nostru în secția de votare sesizase în întâmpinarea înaintată, că sunt introduse buletine dublate”, explică Doinița Chircu.
Jonglerie cu voturi introduse din afară în secția de votare
Acest răspuns scris agramat arată, însă, și altceva mult mai grav decât faptul că, întrebată dacă anulează buletinele dublate și triplate, președintele secției de voatre spune cu seninătate că nu sunt buletine triplate ci numai buletine dublate. Cu o seară înainte, atunci s-au desfăcut pachetele de vot și s-au ștampilat cu ștampila de control, nu existau în pachete acele buletine duble sau triple capsate, iar dacă s-au găsit, nu s-au ștampilat cu ștampila de control, ceea ce înseamnă că aceste buletine nu puteau să ajungă în secție decât venite din afară. Cei care au manipulat aceste buletine de vot, capsate, nu au mai avut timp să le scoată capsele și le-au băgat în urne așa cum erau.
Dacă se va face o verificare a tuturor voturilor, se va observa că ștampila de vot din secția 67, aceea cu care președinte a plecat acasă, a fost aplicată și pe buletine de vot care s-au introdus din afară în alte secții de votare cu alte numere. Cei care au făcut această lucrare au mizat tocmai pe faptul că nimeni nu se va mai uita în ziua votului sau seara la numărarea voturilor cu prea multă atenție la fiecare buletin de vot ca să observe că intraseră în secții buletine din afară cu alte ștampile decât cea a secției respective. Cam la acest lucru a fost utilă ștampila cu care președintele secției de votare nr. 67 plecase seara acasă.
„S-au făcut mai multe sesizări și la poliție cu mașinile care cărau oamenii la vot, dar poliția i-a audiat și i-a ținut ocupați la audieri tocmai pe reclamanți, în timp ce aceia care cărau își făceau înainte treaba”, mai spune Chircu.
Decizie șocantă în secția de votare 67: buletinele rămase nefolosite s-au distrus!
Candidatul Doinița Mariana Chircu, care s-a aflat în secția de votare nr. 67, după închiderea procesului electoral, după ora 21.00, spune că a fost șocată să vadă cum, după sigilarea urnelor și a ștampilelor, același președinte care plecase cu ștampila de control acasă în seara de 4 iunie 2016, Virgil Vasilan, a decis să adune toate buletinele de vot de la cei 9 reprezentanți ai partidelor politice din secția de votare, buletine nefolosite, le-a rupt pe toate, le-a cocoloșit, deși, conform legii, ele trebuiau anulate. Potrivit legii, toate buletinele de vot rămase nefolosite după închiderea secției de votare se anulează și nu se distrug.
Nereguli grave și la secția de votare numărul 66
La secția 66 s-a produs, însă, un lucru și mai grav. „Reprezentanții noștri au sunat cu disperare la 112, când s-a constatat că erau mai multe buletine de vot prinse în procesul de votare decât persoanele care s-au prezentat la vot, corespunzător cărților de identitate scanate. Ca să regleze situația și să le bată cheia, au rupt în fața reprezentanților noștri, de la buletinele nule, 3 buletine de vot. În momentul acela, reprezentantul nostru a sunat la 112, pentru că asista la o infracțiune care se comitea cu bună știință, în scopul de a face să bată cheia pe procesul verbal final. A venit un echipaj de poliție și a spus că nu au competențe să intervină în această cauză. Nu înțeleg de ce astfel de oameni care fură în secțiile de votare nu răspund în fața legii”, a povestit Doinița Mariana Chircu.
Procese verbale falsificate și sustragere de buletine de vot din sacii sigilați
„Am așteptat ziua de luni, pentru că știam că președintele circumscripției electorale trebuie să vină la BEJ pentru a aduce buletinele de vot. În momentul în care s-a ajuns la BEJ cu buletinele de vot, văzând ce nereguli grave sunt în procesele verbale, domnului Vela i s-a spus să meargă cu ele înapoi și să facă ce consideră el, pentru că BEJ nu poate primi asemenea procese verbale cu asemenea neconcordanțe. Ce a înțeles că trebuie să facă domnul președinte, procuror Vela Ilie? A înțeles că trebuie să se întoarcă în secție și în prezența a doar doi președinți de secții de votare, să producă și mai mari nenorociri decât produsese până atunci. Astfel, la secția 70, avem procesul verbal inițial și cel modificat, cu care în scurt timp domnul Vela s-a întors la BEJ. Se poate vedea cum prima pagină este total fabricat și modificat și sunt destule indicii care arată asta. De la elemente de control și până la număr de voturi, totul este modificat cu ștersături și mai mult decât atât, procesului verbal i s-a înlocuit doar prima pagină, pentru că pe următoarele s-a folosit de semnăturile membrilor biroului de votare, care nu aveau nici un habar de falsul comis”, a explicat Doinița Chircu.
De fapt, care este ingineria suspectată de fals a procurorului Vela? El a modificat doar prima pagină a procesului verbal, fabricată, falsificată, dar următoarele pagini au rămas neschimbate, inclusiv pagina în care existau semnăturile membrilor biroului secției de votare, fără ca aceștia să fie consultați și puși să semneze noul proces verbal modificat la prima pagină.
Și la secția 71 apar modificări grosolane, pentru a da rezultatele în cheia finală. „Din analizele noastre, pe fiecare secție în parte, înainte de a se ajunge la BEJ cu aceste procese verbale, noi constatasem deja, de exemplu, că la secția de votare 70, că lipseau 5 buletine de vot la primar, 9 la consiliul local și 18 la consiliul județean. Aceste analize au fost trimise la BEC. Cu alte cuvinte, înțelegem de la reprezentanții noștri din BEJ că mai sunt și alte procese verbale modificate. Disperarea l-a adus pe domnul procuror să comită o infracțiune și mai gravă: a umblat în sacii sigilați, de unde a ridicat 5 buletine de vot anulate pentru primar și 18 buletine de vot anulate pentru consiliul județean. Cum mai am eu încredere în renumărare, atâta timp cât sacii s-au desigilat și s-a umblat în ei. În aceste condiții, am cerut BEJ anularea alegerilor și reorganizarea altor alegeri locale la Orșova, deoarece toate aceste elemente conduc la ideea că votarea și stabilirea rezultatelor a avut loc prin fraude”, a declarat candidatul liberal Doinița Mariana Chircu.
Interesant este și faptul că, doar cu o oră înainte de închiderea secțiilor de votare, forțele de ordine s-au retras de peste tot, din preajma secțiilor de votare, din motive greu de explicat, timp în care, de exemplu, în fața Liceului „Traian Lalescu”, unde existau secțiile de votare 67 și 68, dar unde, vizavi, exista și celebrul bloc „CALIFORNIA”, SPIRITELE SE ÎNCINGEAU, IAR LOCUITORII DE ACOLO FĂCEAU SCANDAL.