Imprimă această pagină
CINE VOR SĂ DEVINĂ PRIMARII ORȘOVEI
Mai mulți candidați se luptă pentru fotoliul de primar al municipiului Orșova, încercând în această perioadă să câștige încrederea orșovenilor prin orice metode. Trei dintre ei au fost consilieri municipali, timp de mai multe mandate, perioadă în care i-au împovărat pe cetățeni în toate felurile. cantitate.
 
În anul 2013, spre exemplu, actualul candidat PSD Marius Stoica vota o hotărâre prin care baremul privind consumul de apă în sistem paușal creștea de la 6 la aproape 11 metri cubi pe lună, de persoană. Candidatul PMP,Ion Trăistaru, punea și el umărul la jupuirea orșovenilor de către FLORICOLA, în timp ce Aurelian Trușcă, candidatul PNȚCD la funcția de primar se fofila la votarea paușalului. Măsura era în avantajul operatorului privat FLORICOLA SA, societate patronată de președintele de la acea vreme al PSD Orșova – Constantin Popescu, un afacerist penal, arestat preventiv în aprilie 2014. În acest fel, candidatul Stoica și candidatul Trăistaru i-au condamnat pe orșovenii necontorizați să plătească circa 11 mc de apă de fiecare, indiferent dacă au consumat sau nu această 
 
În secolul în care tehnologia a atins cele mai înalte culmi, iar civilizația europeană ar trebui să fie adoptată ca standard de viață în fiecare localitate, în municipiul Orșova apa potabilă și serviciile de apă-canal au devenit un lux pentru orșoveni. În loc să le fie contorizat consumul, orșovenilor li se mărește consumul paușal. Potrivit dicționalului explicativ al limbii române, „PAUȘAL” înseamnă „Sistem de plată pentru o prestație de serviciu, pentru un consum de energie, etc. prin fixarea cu aproximație a unei sume globale”. La Orșova, acest sistem este o practică ridicată la rang de lege, prin votul consilierilor locali, având în vedere că orice hotărâre a unui consiliul local devine lege la nivelul teritoriul administrativ, prin votul legislativului local. Dacă firma ce operează aceste tipuri de servicii aparține unui lider politic, soluția ca votul politic din consiliul local să îi fie favorabil este cu atât mai la îndemână.
 
Prizonerii unui afacerist
 
Pentru a înțelege mai bine cum se pun biruri pe spinarea orșovenilor care votează cu seninătate aceiași consilieri de peste două decenii, vom explica cum au ajuns serviciile publice ale municipalității la o firmă privată care ulterior a luat prizonieră municipalitatea. La 1 septembrie 2006, între Consiliul Local al municipiului Orșova, reaminim for legislativ constituit din persoane alese democratic chiar de către orșoveni, și societatea FLORICOLA SA se semnează contractul nr. 41 de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apă și canalizare a municipiului Orșova, prin concesiune. Cu alte cuvinte, aleșii orșovenilor consimt să dea unui operator privat cel mai important dintre serviciile publice, în loc să încerce să păstreze un asemenea serviciu și să atragă fonduri pentru dezvoltarea lui. Contractul este semnat de fostul primar al municipiului Orșova, Constantin Negulescu, cel care avea să se mențină la vârful administrației locale, sub diverse forme, până în anul 2015. În contractul cu pricina, la Capitolul II, art. 2, se arată clar faptul că obiectivele concedentului (municipalitatea) sunt, printre altele: a) îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor; c) dezvoltarea durabilă a serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare; d) protecția mediului înconjurător; e) asigurarea efectuării contorizării consumului de apă pentru fiecare consumator cu care se încheie contracte furnizare; g) îmbunătățirea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare.
 
În mod normal, orice consiliul local responsabil ar fi trebuit să urmărească dacă aceste deziderate sunt împlinite și dacă nu, să acționeze în consecință și să sancționeze concesionarul. În loc să facă asta, așa cum ar fi trebuit să facă aleșii orșovenilor, aceștia l-au mângâiat pe creștet pe operator și i-au admis toate mofturile. Dacă ar fi să luăm pe rând doar obiectivele de mai sus, pe care consilierii aleși de orșoveni trebuiau să le monitorizeze, descoperim că lucrurile s-au întâmplat tocmai pe dos: condițiile de viață ale cetățenilor nu s-au îmbunătățit, ca dovadă că în cartierul Poiana Selei oamenii nu au apă, dar plătesc facturi la apă și canal; dezvoltarea durabilă a serviciilor nu se vede niciunde; protecția mediului înconjurător s-a făcut prin deversarea directă în Dunăre a apelor uzate și poluarea fluviului; în loc de asigurarea efectuării contorizării consumatorilor, FLORICOLA a instaurat paușalul, obligând fiecare orșovean să plătească aproape 11 mc de apă, indiferent dacă îi consumă sau nu. Numai că FLORICOLA SA nu a decis de una singură punerea de biruri și exploatarea orșovenilor, ci de fiecare dată a solicitat votul consilierilor locali, consilieri care s-au arătat foarte politicoși cu patronul firmei și i-au aprobat toate fanteziile. Asta în condițiile în care consilierii locali au fost aleși de cetățeni nu pentru a-i jupui de vii, ci pentru a le face viața mai bună. Câțiva dintre acești consilieri, vin acum să ceară votul orșovenilor, pentru a deveni primari.
 
Cum au fost obligați orșovenii să plătească 11 metri cubi de apă de persoană
 
La capitolul VIII al contractului încheiat între Consiliul Local și FLORICOLA SA, „Obligațiile concesionarului” se arată, negru pe alb, că acesta este obligat „să monteze pe cheltuiala proprie câte un contor la branșamentul fiecărui utilizator casnic...” (art. 15, pct. 5). Cu toate acestea o proporție covârșitoare a orșovenilor consumă apă în sistem paușal, un sistem mult mai avantajos pentru operator, deoarece acoperă toate pierderile și toate furturile din rețea.
 
Și mai rău, în loc să fie obligat de consilierii locali să facă contorizări, operatorul cere și primește o majorare spectaculoasă a baremului de consum de apă în sistem paușal, de la 6 mc/persoană/lună la 10,8 mc/persoană/lună. Se întâmpla în anul 2013, când patronul FLORICOLA SA, Constantin Popescu era președintele PSD Orșova, iar hotărârea privind majorarea baremului este votată de 8 consilieri PSD, adică subalternii săi pe linie politică. Popescu a deținut președinția PSD până în anul 2014, când a fost arestat preventiv în dosarul celebru Duicu – Ponea.
 
Pe data de 4 decembrie 2013, FLORICOLA SA înaintează o adresă către Primăria Orșova în care cere majorarea baremului de paușal. „Pentru determinarea volumului de apă, a fost analizat consumul pe trei luni, respectiv iulie, august și septembrie 2013. Din volumul facturat s-a scăzut volumul de apă înregistrat conform apometrelor, diferența reprezentând volumul de apă consumat în sistem paușal, care a fost împărțit la numărul de persoane ce au fost facturate în acest mod. Astfel a rezultat un volum mediu de 10,8 mc/persoană/lună”, se arată în adresa 637/04.12.2013, înaintată de FLORICOLA SA. Asta în condițiile în care, o familie cu patru persoane, cu consumul de apă contorizat, din Drobeta Turnu Severin, consumă maxim 8 - 10 mc/lună. FLORICOLA SA își fundamentează cererea, printre altele, pe un Ordin MLPAT, nr. 29/N/1993, în care este stabilită limita orientativă a consumului de apă în sistem paușal. Aici se arată faptul că o persoană poate consuma 1,2 mc/lună în imobilele alimentate cu apă, 2,4 mc/lună în imobilele prevăzute cu cișmele în curte, 0,3 mc/lună pentru imobilele care își prepară apa caldă, 7,5 mc/lună pentru posesorii de autoturisme care se presupune că își spală mașina. Așadar, 1,2 + 2,4 + 0,3 + 7,5 = 11,4 mc/lună. În marea ei generozitate, FLORICOLA SA calculează 10,8 mc/lună, ceea ce înseamnă că fiecare persoană din Orșova, inclusiv sugarii, dețin câte un autoturism, au cișmea în curte și bea sau se spală cu 1,5 mc de apă pe lună.
 
Proiectul de hotărâre este discutat în comisiile de specialitate ale Consiliului Local și se ia în consideratre expunerea de motive a inițiatorului, primarul Ion Manea, precum și raportul șefului Serviciului Administrarea Domeniului Public și Privat – Ion Trăistaru. În raportul cu pricina, Trăistaru, astăzi candidat al PMP pentru funcția de primar, debita niște prostii colosale, pentru a-i învălui pe consilierii oricum controlați politic chiar de către patronul FLORICOLA SA, Constantin Popescu. În raportul nr. 14865/13.12.2013, șeful de atunci al ADPP, Ion Trăistaru scria cam așa: „Așadar, având în vedere că în municipiul Orșova în ultima perioadă o mare parte a populației s-a mutat la țară și în urma analizei consumului de apă pe o perioadă de trei luni de către operator, reiese că după ce a fost scăzută cantitatea de apă înregistrată conform citirii apometrelor, cantitatea de apă rămasă în consum paușal este de 10,8 mc/persoană/lună”Colosal raționament din partea unui personaj care astăzi vine să ceară votul orșovenilor, din partea unui partid considerat cu ștaif, PMP. Cu alte cuvinte, din raționamentul lui Trăistaru reiese clar că orșovenii care nu s-au mutat la țară și au rămas în municipiul lor trebuie pedepsiți crunt cu majorarea baremului de paușal.
 
Dar pentru a se vedea cum sunt jupuiți bieții orșoveni de operatorul privat, cu votul și complicitatea unor consilieri subordonați politic patronului firmei operatoare, putem analiza ce scrie în adresa transmisă de FLORICOLA Primăriei pentru fundamentarea măririi baremului de paușal de la 6 mc la 10,8 mc/persoană/lună: „35.873 mc (facturat în luna august) – 14.286 mc (facturat cu apometre în luna august) = 21.587 (facturat în sistem paușal în luna august). 21.587 se împarte la 1877 de persoane care consumă apă în sistem paușal și rezultă 11,5 mc/persoană/luna august”. Acesta este un calcul teribil făcut de un operator care cu ajutorul unor consilieri subordonați politic a reușit să mulgă sume imense de bani de la bugetul local. Cu alte cuvinte, consumatorii care pe cheltuiala lor proprie și-au montat apometre nu au putut fi păcăliți, dar toate pagubele celelalte s-au pus în cârca celor care nu aveau apometre și care au fost miluiți cu un consum de 11,5 mc/persoană/lună. Logica elementară arată că un om nu poate consuma 11 mc/lună în nicio situație normală, asta ca să nu mai luăm în calcul faptul că persoană se numește și bebelușul care nu bea apă, nu își spală mașina și nici nu udă grădina, dar care, în viziunea patronului de la Floricola și a unor consilieri este obligat să dea stăpânului serviciilor publice din Orșova prețul a 10,8 mc de apă.
 
Obrazul subțire cu bani de la buget se ține
 
HCL de majorare a baremului de paușal vine după ce în luna aprilie 2011, FLORICOLA a cerut aprobarea majorării prețurilor la un mteru cub de apă. Astfel, prețul la apă potabilă pentru populație preacticat de FLORICOLA SA era în decembrie 2013 de 3,05 lei/mc, în timp ce tariful pentru canalizare – epurare ( în condițiile în care epurarea la Orșova e doar o poezie) era de 1,71 lei/mc. Un calcul simplu arată că în sistem paușal o familie cu patru membri plătește 10,8 x 4 = 43,2 mc de apă pe lună. La un preț de 3,05 lei/mc pentru apa potabilă și 1,71 lei/mc la canalizare, rezultă că o astfel de familie plătește pentru apă, într-o lună, circa 200 de lei, adică o sumă fabuloasă. La un număr de 1877 de persoane facturate paușal operatorul umflă circa 100.000 de lei (un miliard de lei vechi) lunar. Dincolo de toate acestea, conflictul de interese în care Constantin Popescu se afla în anul 2013 era strigător la cer: ca șef al PSD Orșova, el obliga consilierii PDS să voteze alocarea de bani de la bugetul local propriei sale firme.
 
Au votat jupuirea orșovenilor, iar acum cer votul acestora pentru a deveni primari
 
 
În ședința ordinară de consiliu local din data de 19 decembrie 2013, la punctul 9 pe ordinea de zi se afla un proiect de hotărâre privind aprobarea baremurilor privind consumul de apă în sistem paușal, practicate de operatorul FLORICOLA SA, inițiat de primarul Ion Manea. Potrivit procesului verbal de ședință, publicat pe site-ul Primăriei Orșova, pentru acest proiect au votat un număr de 8 consilieri, adică taman consilierii PSD, aflați la comanda patronului FLORICOLA, Constantin Popescu. Aceștia sunt: Negulescu Constantin, Vesa Ioan, Căprioru Nicolae, Gutuleanu Poenaru Sorin Claudiu, STOICA MARIUS SIMION, Ghergulescu Ion, Pătășanu Petre și Iovanovici Oana Mirela. Cel de-al nouălea consilier al PSD s-a abținut, dar nu din motive de opoziție fermă împotriva unui asemenea jaf din banii publici. Doamna consilier Popescu Mihaele Codruța era angajata FLORICOLA SA și s-a abținut pentru a nu fi într-un conflict de interese mai mare decât al șefului ei Popescu Constantin.
 
Aceștia sunt groparii Orșovei, cei printre care se află acum și candidatul PSD la funcția de primar al Orșovei, STOICA MARIUS SIMION, dar și candidatul PMP - Ion Trăistaru.

Așteptăm, cu mult interes, un punct de vedere de la societatea FLORICOLA SA.
Citit 2429 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Mai 2016 21:41
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…