După 10 ani în care a exploatat la maximum serviciul public de salubrizare din Orșova, concesionat de Primăria Orșova pe vremea primarului Constantin Negulescu, patronul FLORICOLA SA – Constantin Popescu renunță pe cale amiabilă la această adevărată găină cu ouă de aur, din motive legate, spune el, de neputința de a-l mai administra. Potrivit primarului Orșovei, Ion Manea, „el nu mai poate să țină în spate acest serviciu, banii sunt prea puțini, vrea să renunțe pentru că nu se mai încadrează în suma alocată de la Primărie pentru această operație”. Solicitarea operatorului va fi analizată de o comisie numită de primar să poarte discuția cu operatorul, după ce Consiliul Local l-a împuternicit pe primar să poarte negocieri cu operatorul. (VIDEO: discuție telefonică cu primarul Ion Manea despre intenția FLORICOLA SA de a renunța la contractul de cesiune a serviciului de salubrizare)

Serviciul public de salubrizare din Orșova, concesionat în anul 2006, de către Primăria Orșova, societății comerciale FLORICOLA SA, patronată de omul de afaceri Constantin Popescu (cercetat sub control judiciar în celebrul dosar Duicu), este la un pas de a se întoarce în patrimoniul municipalității, după ce operatorul privat a depus la Primărie o cerere de renunțare pe cale amiabilă la contract.

Considerat, în cei 10 ani de când aparține FLORICOLA, o adevărată găină cu ouăle de aur, serviciul de salubrizare pare să nu mai fie considerat chiar atât de atractiv pentru omul de afaceri Constantin Popescu, care, cel puțin declarativ, din considerente de „subfinanțare”, nu mai este interesat de găina lui cu ouă de aur. Este destul de ciudat cum așa dintr-o dată salubritatea nu mai constituie o afacere la Orșova, devreme ce în toată țara de pe urma unor asemenea servicii s-au scos bani frumoși. Explicația ascunsă a gestului făcut de afaceristul orșovean ar putea fi găsită în pierderea controlului asupra mediului politic local și apropierea, în condiții nefaste pentru el, a campaniei electorale pentru alegerile locale. Să ne amintim doar faptul că după ce a fost arestat, pe 4 aprilie 2014, Popescu a demisionat din fincția de președinte al PSD Orșova, iar după ce s-a întors, plasat în arest la domiciliu și ulterior sub control judiciar, influența sa a început să scadă simțitor.

Există voci care spun că momentul ales de operatorul economic privat FLORICOLA SA, pentru a renunța la contractul de cesiune a serviciilor de salubrizare coincide nu întâmplător cu startul campaniei electorale și că prin abandonarea serviciului, s-ar încerca paralizarea curățeniei în Orșova, instaurarea mizeriei generale și iritarea, în acest mod, a populației taman înainte de vot, pentru ca aceasta să fie cumva influențată în luarea deciziei alegerii noului primar. Este doar o speculație, însă realitatea din teren începe să semene cu situația imaginată în acest scenariu.

Primarul a fost desemnat să negocieze rezilierea contractului

Rezilierea contractului de salubrizare dintre Primăria Orșova și FLORICOLA SA se dorește a fi făcută de către operatorul privat pe cale amiabilă. Până aici toate bune și frumoase, deoarece nimeni nu este de neînlocuit, iar pe o piață capitalistă oricând se va găsi o firmă dispusă să preia un astfel de serviciu considerat mină de aur. Numai că dorința operatorului privat de a scăpa peste noapte de acest serviciu și a lăsa descoperită municipalitatea, obligată ulterior să facă licitație și să stea luni de zile fără curățenie în oraș, și dorința municipalității de a fi lăsată să caute un nou operator, nu coincid. În aceste condiții, forul legislativ care va decide cum și când se va face predarea și primirea serviciului de salubritate este Consiliul Local. Acesta l-a mandatat pe primarul Ion Manea să poarte negocieri cu FLORICOLA, iar primarul va trebui, conform mandatului primit de la Consiliul Local, să convingă operatorul să predea efectiv serviciul doar peste mai bine de două luni, atunci când procedurile legale de contractare a unei noi firme se vor fi terminat.

„Nu mai poate să țină în spate acest serviciu”

Contactat telefonic pe acest subiect delicat pentru municipalitatea din Orșova, primarul municipiului, Ion Manea, a explicat: „A fost o comisie, poimâine va avea loc o ședință de îndată, comisia care a purtat negocieri cu operatorul, a încheiat un proces verbal, iar încetarea contractului se face pe cale amiabilă, dar vom vedea la ședință, nu știu eu ce va hotărî Consiliul Local. Nu ne putem juca cu mii de contracte ale populației, comisia a discutat cu el, iar acum vine în ședința de consiliu local și vedem ce se va hotărî acolo. Pe mine Consiliul Local m-a împuternicit să port negocierile, eu am făcut o comisie formată din șapte persoane, care a purtat negocieri cu operatorul. Motivul pentru care renunță este stipulat în cererea lui. În fiecare an s-a diminuat suma aprobată de CL și el nu mai poate să țină în spate acest serviciu. Banii sunt prea puțini, în fiecare an s-a tot diminuat suma aprobată de Consiliul Local, iar el nu se mai încadrează în suma alocată!”.

Servicii publice cu cântec

Serviciile publice concesionate de Primăria Orșova unui operator privat au ajuns peste ani să fie considerate un adevărat pericol public. În urmă cu un am de zile, Consiliul Local de la acea vreme a numit o Comisie specială de analiză și verificare a derulării contractelor de delegare a gestiunii serviciilor publice din municipiul Orșova, iar raportul întocmit de acea comisie a scos la iveală deficiențe în managementul acestor servicii, aspecte legate de poluarea mediului și de nerespectarea obligațiilor contractuale. Nu mai puțin de trei servicii publice au fost concesionate de Primăria Orșova societății comerciale FLORICOLA SA, toate trei fiind administrate și manageriate defectuos. Este vorba despre SERVICIUL PUBLIC DE SALUBRIZARE (cesionat în anul 2006), SERVICIUL PUBLIC DE ALIMENTARE CU APĂ ȘI CANALIZARE (cesionat în anul 2006) și AMENAJAREA ȘI ÎNTREȚINEREA SPAȚIILOR VERZI (cesionat în anul 2014).

După ce ani și ani FLORICOLA a scos bani frumoși din gunoi și apă – canal, în anul 2014 a mai primit un serviciu stipulat în Contractul 15/2014 de delegare a gestiunii activității de amenajare, întreținere și înfrumusețare a zonelor verzi din municipiul Orșova. Și pentru a realiza ce afacere „colosală" a făcut Primăria Orșova în anul 2006, vă spunem doar că în cazul Contractului nr. 41/2006, de delegare a serviciului public de alimentare cu apă și canalizare a municipiului Orșova, redevența stabilită de Primăria Orșova, în calitate de concedent, firmei FLORICOLA SA, în calitate de concesionar, este „fabuloasa" sumă de 3.600 de lei pe an!!!! Acest amănunt este stipulat în contractul 41, la articolul 9.

Comisia despre care facem vorbire făcea anul trecut două adrese către FLORICOLA SA și BRANTNER SERVICII ECOLOGICE SA Drobeta Turnu Severin, pentru a se comunica cantitățile de deșeuri menajere depozitate la groapa ecologică de către FLORICOLA SA, în perioada 2010 – 2015, pentru a se putea compara cantitatea colectată cu cea transportată la groapa de gunoi ecologică, așa cum spun normele europene în materie. Doar că respectivele adrese nu au fost luate în seamă de nimeni, ba chiar a fost obstrucționată activitatea comisiei pe teren. „De remarcat este că la stația de epurare și la fosta groapă de gunoi nu am fost lăsați să pătrundem în incinta amplasamentelor de lucrătorii FLORICOLA SA Orșova, prezenți la momentul controlului, restul punctelor de lucru fiind asigurate cu lacăt, cu excepția bazinelor de apă potabilă din sud, care nu sunt împrejmuite", scrie în Raportul Comisiei de control, desemnată de Consiliul Local. Până la urmă, comisia cu pricina a fost înmormântată cu multă eleganță de fostul prefect al județului Mehedinți, iar patronul FLORICOLA și-a văzut în continuare liniștit de treabă.

Citit 2103 ori Ultima modificare Luni, 06 Iunie 2016 11:31
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…