AFACEREA „DEZINFECȚIA” DE LA ORȘOVA, TOT MAI SUSPECTĂ

O adevărată afacere pe timp de criză! Cam așa s-ar putea numi contractul de dezinfecție a străzilor și scărilor de bloc din municipiul Orșova. Deși se laudă că a contractat cele mai mici prețuri posibile, primarul Stoica a inventat o nouă unitate de măsură: „scara de bloc”. În realitate, potrivit documentelor aprobate la plată, suprafața unei scări de bloc este umflată 1500 de metri pătrați! Cât o fi atunci metrul pătrat, în realitate?

Serviciile de dezinfecție contractate de Primăria Municipiului Orșova, pentru străzi, trotuare și scări de bloc, continuă să ridice numeroase semne de întrebare. Asta și datorită totalei lipse de transparență manifestate de primarul Marius Stoica. Deși acesta a declarat pentru un post de televiziune local că efectuează dezinfecție la prețul de 0,05 lei/mp, prețurile din contractele semnate par să nu bată de niciun fel cu cele din documentele de plată. Mai mult, nu știe nimeni cum a fost măsurată suprafața de lucru, dacă această suprafață cuprinde atât străzile și trotuarele, cât și interiorul celor 150 de scări de bloc, sau numai sprafețele exterioare.

CITESTE ȘI AFACERI PROSPERE SUB STAREA DE URGENȚĂ: DEZINFECȚIE DE 47.000 DE EURO LA ORȘOVA

De asemenea, nici dracu’ nu mai înțelege de ce pe SEAP apar niște sume, iar cele câteva contracte prezentate presei apar alte sume

Un contract interesant

Să începem, așadar, cu începutul și să spunem ce scrie în primul contract prezentat de primarul Marius Stoica la televiziune! Este vorba de contractul nr. 4206/02.04.2020, între societatea ALFA VECTOR TRUST SRL și PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ORȘOVA. La articolul 2 al contractului se arată că dezinfecția se va realiza de câte ori este nevoie, conform unor ordine al Ministrului Sănătății, specificate în contract. Cu alte cuvinte, nu scrie niciunde că în prețul contractat se include numărul de operațiuni de dezinfecție realizate, adică pentru fiecare operațiune se face o altă plată.

La capitolul „tarif, termen și modalitatea de plată” se stipulează un „preț dezinfecție” de 0.05 lei/mp. Mai departe, se spune că valoarea totală a lucrărilor negociată este de 22.416,25 lei, pentru o suprafață de 448.325 de metri pătrați. Cum o fi măsurat primarul suprafața atât de riguros, asta e o altă istorie! Deci, ATENȚIE MARE! Se vorbește de o „suprafață totală”.

În aceste condiții, era absolut normal ca și pe documentele de plată să apară tot suma de 22.416,25 lei. Doar că, stupoare, pe factura 23/06.04.2020 apare suma de 33.516,25 lei, adică o diferență în plus de 11.100 de lei. Rețineți această sumă, pentru că ea pare să apară ceva mai târziu, în altă ipostază. Pentru că, în toată această ceață, instaurată de primar, în jurul unei afaceri din bani publici, nimeni pare să nu mai înțeleagă nimic.

O nouă unitate de măsură: „scara de bloc”. Contract ca la piață!

Deci după ce se împăunează cu sume foarte mici utilizate la dezinfecție și cu economii considerabile la bugetul local, primarul Marius Stoica descoperă o șmecherie de zile mari, atunci când firma trece la dezinfecția scărilor de bloc. Practic, aici contractul nu se mai încheie cu unitatea de măsură normală, uzitată frecvent în orice contract de acest fel, adică metrul pătrat, ci inventează o nouă unitate de măsură: „scara de bloc”!

Dacă o astfel de unitate de măsură este sau nu omologată internațional, nu știm, dar știm sigur că o astfel de scară de bloc ar trebui să aibă și ea o suprafață, pentru că, nu-i așa, pe suprafață se calculează prețul unui astfel de serviciu, cantitatea de hipoclorit de sodiu utilizată, profitul firmei, etc.

Așadar, într-un alt contract de prestări servicii, numărul 4503/09.04.2020, se spune așa: „Obiectul contractului DERATIZAREA, DEZINSECȚIA, DEZINFECȚIA”, deși s-a făcut doar DEZINFECȚIE CU HIPOCLORIT DE SODIU. Dar, ce mai contează! La articolul 3 se stipulează, ATENȚIE, „suprafața destinată serviciilor”, iar mai jos, cu câteva rânduri, scrie: „Preț dezinfecție scară bloc 75 lei/bucată”. După care, se mai arată că: „valoarea totală a lucrărilor negociate este de 11.250 de lei; Unitatea are 150 de scări de bloc”.

Pentru acest nou contract, încheiat, ca la piață, cu scara de bloc ca unitate de măsură, pe data 15 aprilie 2020 s-a făcut și procesul verbal de recepție.

Unde este șmecheria? Suprafața reală dezinfectată mărește prețul pe metrul pătrat

Cum nicio societate de acest profil din lume nu poate negocia un contract fără a avea o imagine concretă, măsurată în unități de măsură acceptate internațional, în acest caz metrul pătrat, este foarte clar că nici în acest caz nu se putea încheia un contrcat din bani publici ca pe piața neagră (cu bucata, cu ziua, cu camera, etc.). În aceste condiții, e foarte clar faptul că și aici s-a folosit un tarif pe metrul pătrat, dar cel mai probabil el a fost mascat pentru a se crea o necesară perdea de fum.

Să luăm de bune cele spuse la televizor de primarul Marius Stoica și să admitem că tariful este de 5 bani pe metrul pătrat. Păi atunci, făcând un calcul sumar, avem 75 de lei/scara de bloc împărțit la 0,05 lei/mp, rezultă nici mai mult nici mai puțin decât 1.500 de mp. Adică, oameni buni, o scară de bloc, în medie cu 4 etaje, adică 5 nivele, are 1.500 de mp.

Numai o simplă căutare pe Google sau o măsurătoare la fața locului arată că, la un bloc cu zece etaje, adică 11 nivele, suprafața nu trece de 900 de metri pătrați. Iar asta înseamnă toți pereții, tavanul, scările, podeaua, etc. Să zicem, prin absurd, că s-ar fi dat cu hipoclorit de sodiu peste tot, pe fiecare centimentru pătrat, și parcă totuși nu ai cum să calculezi 1.500 de mp într-o scară de bloc cu 4 etaje!

În realitate, dezinfecția nu s-a făcut nici pe pereți, dar nici pe tavan, ci, poate cel mult pe scări. Dacă suprafața dezinfecată în mod real, într-o scară de bloc, e mult mai mică, în mod normal crește și prețul pe metrul pătrat.

Unde o fi economia la bugetul local, trâmbițată public de primar? Dumnezeu știe și, poate procurorii, dacă vor fi curioși să afle!

O ipoteză bizară

Dacă citiți câteva alineate mai sus, vă spuneam să rețineți acea diferență dintre suma stipulată în contractul 4206/02.04.2020 și cea facturată, adică suma de 11.100 de lei. Chiar dacă nu ar avea prea multă logică, deoarece contractele de dezinfecție sunt diferite, ea este apropiată de suma din contractul de dezinfecție a celor 150 de scări de bloc, adică 11.250 de lei.

Asta e doar o bizarerie, dar având în vedere că, atunci când vine vorba de Orșova, totul e foarte bizar, poate că cei interesați să cerceteze această afacere dubioasă, o pot lua în seamă.

Primarul tace suspect

Am încercat să aflăm și punctul de vedere al primarului Marius Stoica, dar acesta nu a dorit să vorbească. Îi reamintim, cu tot respectul, domnului primar al municipiului Orșova, că întotdeauna lipsa de transparență naște cele mai negre speculații. Dacă ceea ce am dezvăluit aici nu este real, așteptăm cu toată nerăbdarea un punct de vedere ulterior de la primarul care tace suspect.

Citit 2871 ori Ultima modificare Vineri, 24 Aprilie 2020 20:57
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…