Au trecut 3 ani de la oprirea de la oprirea producției de apă grea la ROMAG PROD, dar statul român, rămas cu câteva mii de tone de apă grea în brațe, se confruntă cu aceeași problemă tipic românească, legată de incertitudinea zilei de mâine pentru circa 80 de salariați care au mai rămas, nu să stingă lumina, ci să protejeze o avuție națională cifrată la 1,2 miliarde de euro, o rezervă impresionantă din cea mai pură apă grea din lume. Vezi, în materialul video aflat deasupra textului, emisiunea TELEOBIECTIV, de la Tele 2 Drobeta!

Timp de vreo doi ani, mentenanța apei grele a fost asigurată de angajați ai aceleiași regii autonome aflate în faliment și la mâna unui administrator judiciar, fără ca cineva să le asigure stabilitatea locului de muncă. De la începutul acestui an, a luat ființă Centru Național de Management al Apei Grele (CNMAG), entitate care ar fi trebuit să aducă liniștea. Dar, scenariul este croit după aceleași principii ale complicării unei situații simple, un scenariu pur românesc. Noul CNMAG nu poate prelua specialiștii de la fostul RAAN și nici apa grea, din cauza unei legi de înființare pline de lacune.

Ce să vezi? Există centru de managemnet al apei grele, există lege de înființare, există poftă de muncă, dar nu există rațiune și coerență. Mai exact, legea de înființare nu mai este conformă cu nota de fundamentare realizată în vederea înființării CNMAG. Așa că, noua conducere a CNMAG ridică din umeri și nu poate face nici angajări și nu poate nici să preia rezerva de apă grea. Mai mult, din cei 80 de specialiști ai defunctului ROMAG PROD, doar 60 au foat luați, prin detașare, la CNMAG, celelalte 20 de locuri de muncă, prevăzute în organigramă nu s-au ocupat încă și există suspiciunea că ar fi păstrate pentru ceea ce odinioară se numea, criptat, PCR (Pile, Cunoștințe și Relații).Cică în lege se spune că se iau specialiști, în număr de 80, dar nu se spune de unde se iau! Este și greu de intuit unde se găsesc specialiștii, adică taman la fosta uzină de apă grea!

Printre foștii angajați ROMAG PROD au rămas și sindicaliști vigilenți. Unul dintre ei se numește Florin Rogobete și nu s-a rușinat să ia la întrebări conducerea CNMAG. Văzându-se luată la întrebări, conducerea a căutat un mediator și așa s-a ajuns cu jalba în proțap la prefectul județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea.

Aici, explicațiile date de consilierul CNMAG, Mircea Oprea, au fost demne scenele dint piesele de teatru absurd. Pe de o parte, CNMAG nu poate angaja oameni pentru că nu i s-a spus cum să o facă. Pe de altă parte, iar aici explicațiile sunt senzaționale, stocul de apă grea nu poate fi luat în primire, deoarece oamenii ce până mai ieri aveau acces la el, nu mai sunt autorizați de noua structură, deci nu mai au acces.

„Actele normative de funcționare au niște scăpări, pe care încercăm să le rezolvăm la ora asta, în sensul că la ora actuală personalul este în totalitate detașat, adică nu avem personal cu contract de muncă pentru că în actul de înființare s-au prevăzut cele 80 de posturi din organigramă, dar nu s-a specificat de unde anume se va lua acest personal, deși în nota de fundamentare se spunea că vor fi luați de la fosta uzină de apă grea. În textul legii neapărând, am ajuns la o situație incertă și trebuie inițiat un memorandum de către Guvern pentru scoaterea posturilor la concurs”, spune consilierul CNMAG, Mircea Oprea. În fața unei asemenea declarații șocante, e greu să mai poți comenta ceva! 

Despre preluarea stocului de apă grea, CNMAG are o perspectivă și mai tâmpă. Ne lămurește tot consilierul Mircea Oprea: „Problematică trecerii apei grele în a CNMAG ridică unele probleme care sunt legate de un domeniu mai subtin, cel al informațiilor clasificate. O entitate nou înființată care, deși are personal care a avut acces, la ora asta fiind nou înființată, nu mai are acces. Suntem în situația în care nu putem prelua în cantitățile de apă grea în lipsa acestor autorizații, suntel în lucru cu ele, dar și această problemă se rezolvă, dar ideea este că suntem în situația de a prelua rezervele, dar nu le putem prelua. Trebuie să mai trecem niște etape, să așteptăm o Hotărâre de Guvern”. 

În aceste condiții, concluzia este una amară: apa grea e tot în derivă, situația esta la fel de imprecisă, iar legile se fac tot pline de lacune. Dar, cum a spus domnul Mircea Oprea, hai să mai așteptăm!

Citit 16228 ori Ultima modificare Duminică, 16 Septembrie 2018 20:44
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…