ŢARA LUI PAPURĂ VODĂ: În timp ce mii de oameni înghit, ori de câte ori bate vântul, milioane de particule de praf şi riscă sănătatea lor şi a copiilor lor, “boşii” care au diriguit jaful de la Termo Halânga şi i-au adus falimentul dorm liniştiţi pe milioanele de euro furate. (VIDEO)

Deşi sunt de acum mai bine de trei ani de când peste una dintre cele mai importante unităţi ale economiei româneşti s-a aşternut falimentul, cei care l-au grăbit, transferând în conturile lor zeci de milioane de euro şi făcând investiţii total nerentabile pentru RAAN pentru sume ameţitoare, sunt lăsaţi în continuare liniştiţi să-şi cheltuiască milioanele de euro transferate în propriile conturi. Deşi pare incredibil, letargia celor care ar trebui să ancheteze toate aceste furăciuni mizerabile este cel puţin suspectă, ceea ce trimite la ideea că JAFUL s-a făcut cu largul concurs al unui sistem care funcţionează doar ca să umple buzunarele celor care îl alcătuiesc. Cât despre viaţa, sănătatea şi confortul celor mulţi, toate acestea sunt banalităţi, pentru că ei nu contează. Sunt doar vorbe în vânt aruncate ca să-i mai prostim încă o dată atunci când pun ştampila de vot.

Jaful de după 2009

Fabrica de Apă Grea şi Termocentrala Halânga erau în 2009 două dintre cele mai importante unităţi ale economiei noastre. Romag producea apă grea, termocetrala energie electrică frunizată în sistemul naţional şi căldură pentru un oraş pe atunci de 90.000 de oameni. Astăzi mai sunt doar vreo 80.000 pentru că mulţi au părăsit Severinul şi România scârbiţi de jaful fără sfârşit. Hoţia la Termo începuse demult, cu cele 1000 de miliarde vechi cheltuite pe reabilitarea reţelei de termoficare. Cât de bine a fost făcută am mai scris şi s-a văzut iernile trecute, când reţeaua termică a fost la pământ. După milioanele de euro scurse în conturile Confort şi de aici desigur în comisioane uriaşe în conturile celor care diriguiau RAAN, atunci, în 2009, în era PDL, era demarat jaful care avea să pună ştampila pe falimentul RAAN. Dacă lucrurile erau diriguite pe făgaşul normal, Termo ar fi funcţionat şi azi şi ar fi furnizat energie ţării şi căldură oraşului. Prin 2009 începea prima investiţie care trebuia să aducă Termo la standardele internaţionale în ceea ce priveşte normele de poluare, pentru că altfel risca închiderea. Licitaţia pentru execuţia lucrărilor a câştigat-o cine altcineva decât Confort SA, “căpuşa” abonată la bugetul RAAN de foarte mulţi ani. Investiţia “Şlam dens” care însemna stoparea poluării cu praf a fost acontată pe o sumă rezonabilă, 160 de milioane de lei, numai că ulterior, prin contracte adiţionale a fost adusă la incredibila cifră de aproape 80 de milioane de euro, la cursul din acea perioadă. Un fost ministru al energiei spunea acum ceva ani că la Mintia, o termocentrală mai mare decât cea de la Halânga, o insvestiţie similară a fost făcută cu doar 16 milioane de euro, adică circa 70 de milioane de lei. Ca să aibă de unde fura bani, cei care conduceau destinele RAAN au crescut preţul apei grele pe care o vindeau statului român. Dar banii ajungeau doar chipurile în investiţii, pentru că ei se scurgeau în conturile celor care derulau lucrări de mântuială, făcute pe sume colosale, la tarife duble sau chiar triple faţă de ce era pe piaţă. Cu cele 360 de milioane de lei, valoarea la care a fost adusă investiţia fără să fim specialişti, credem că ar fi fost făcută şi instalaţia de desulfurare, cea de-a doua condiţie ca Termo să rămână în viaţă. Dar nu numai că la desulfurare nu s-a gândit nimeni, dar aceşti indivizi şi-au bătut joc inclusiv de lucrarea de stopare a poluării cu praf. Este motivul pentru care în fiecare an, în perioadele secetoase, mii de oameni din satele apropiate termocentralei înghit cantităţi uriaşe de praf din cauza poluării. La fel s-a întâmplat şi în acest zile, când vântul a spulberat cantităţi uriaşe de praf de pe halda de steril şi le-a adus în atmoseferă şi în casele oamenilor.

„Poluarea este foarte gravă. Praful ăsta foarte fin intră în plămâni şi afectează sănătatea noastră. Sunt aici în zonă copii, sunt oameni în vârstă. Când bate vântul, aduce tot praful, care ajunge până la Balota”, ne-a spus un bărbat care locuieşte în una din cele mai afectate zone, cea a blocurilor aflate vizavi de Liceul Halânga.

„Am un copil cu dizabilităţi şi nu pot să-l scot în curte să respire aer curat din cauza prafului. Este numai cenuşă în curte, plantele se usucă”, a continuat o altă femeie.

„Ne intră în ochi cenuşa! Ca să respirăm trebuie să ne punem mască, ca să nu respirăm praful. Nu mai zicem nimic ce o fi în plămânii noştri…”, a spus o altă femeie.

Cât despre investiţiile făcute în bătaie de joc, cei care locuiesc în apropierea termocentralei au aflat, însă nu înţeleg de ce banii au fost cheltuiţi, iar poluarea le face viaţa un calvar.

„Am auzit că s-au făcut investiţii, dar rezultatele nu se văd, nici nu se cunoaşte că s-au făcut. Ei trebuia să ude continu cenuşa asta să nu fie transportată de vânt. Cred că au ivestit mai mult de 50 de milioane de euro şi nu s-a întâmplat nimic”, au continuat cei care au cel mai mult de suferit din cauza prafului.

Soluţii de ieşire nu sunt, oamenii vor îndura praful…

Grav este că soluţii de ieşire din acestă situaţie nici nu se întrevăd. Banii au fost furaţi, investiţia e un fiasco şi pentru ca urmele acestui jaf să fie şterse RAAN a fost băgat în faliment. Ca într-o ţară bananieră, până acum nimeni nu a plătit pentru tot ceea ce îndură aceşti oameni, ceea ce într-o lume civilizată ar fi de neconceput. Doar în România să furi zeci de milioane de euro, să poluezi grav un areal important şi să afectezi sănătatea a mii de oameni poate fi un fapt trecut în banalitate de cei care conduc după bunul plac această ţară. Cât despre poluare, reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că sunt neputincioşi. Ar putea să amendeze poluatorul, însă ar amenda, într-un fel sau altul tot statul român. Care are vina totală că oamenii pe care i-a pus să administreze RAAN au făcut-o într-un mod dezastruos pentru interesele companiei şi extrem de profitabil pentru conturile lor, iar acum, prin instituţiile de justiţie nu este în stare sau nu vrea să-i tragă la răspundere. Cât despre autorităţile care gesionează problemele grave de poluare, acestea declară: „Am fost la faţa locului şi am constatat că se ridică particule de zgură şi cenuşă de pe modulul 1 al depozitului. Au fost prelevate probe de către reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului, pentru a vedea dacă sunt depăşiri”.

„Din discuţiile cu domnul director al Termocentralei a rezultat că au depus anul trecut la Ministerul Mediului documentaţia pentru obţinerea avizului de ape, dar nu au obţinut până în prezent nicio aprobare şi acesta ar fi motivul pentru care nu mai au apă să umecteze această suprafaţă. Şi chiar dacă ar avea apă, să umectezi 97 de hectare este aproape imposibil. În cazul în care se vor constata depăşiri va fi sancţionat agentul economic care administrează momentan această haldă de zgură şi cenuşă. Soluţii tehnice ar trebui să aibă sprecialiştii dânşilor. Au fost făcute investiţii care nu au avut niciun efect, RAAN-ul este în faliment de doi ani, iar falimentul acesta blochează orice investiţie”, a declarat Mihai Nicolae – comisar în cadrul Gărzii de Mediu Mehedinţi. Din declaraţia reprezentantului gărzii de mediu înţelegem cât de gravă este situaţia depozitului de zgură şi cenuşă şi faptul că nu prea există soluţii de ieşire. Din punctul nostru de vedere, povestea cu lipsa apei pentru umectarea suprafeţei servită reprezentantului Gărzii de Mediu este una de adormit copiii, pentru că în urma milioanelor de euro investite şi a sumelor de trei ori mai mari plătite pentru conducte care acum ruginesc, Termo nici nu mai are capacitatea să ude depozitul de zgură şi cenuşă, pentru că instalaţa nu-i funcţională. Oamenii care locuiesc în zonă vor rămâne în continuare să înghită praful, România a pierdut sume uriaşe, iar beneficiarii lor sunt cât se poate de liniştiţi şi îşi adiministrează firmele pe care le-au achiziţionat cu banii furaţi din bugetul României.

Citit 13588 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Aprilie 2018 14:03
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…