Banovița era, până anul trecut, un cartier mărginaș ce părea parcă uitat de lume și de civilizație. Drumul care străbate zona, deși face legătura cu satul Cerneți și cu centura ocolitoare a municipiului, era plin de cratere, iar circulația prin zonă era o adevărată aventură off-road. Mai mult, ploile și zăpezile transformau artera într-un drum plin de bălți și noroi și se transforma în coșmar chiar și pentru pietoni. Nici praful din timpul perioadei secetoase nu le dădea pace locuitorilor din zonă.
Municipalitatea a prins acest drum într-un proiect mai amplu de dezvoltare a infrastructurii, în valoare de peste 9 milioane de lei, care a vizat un proiect de suflet al primarului Marius Screciu, dezvoltarea cartierelor mărginașe ale Severinului. Proiectul din Banovița, care a integrat Calea Cernețiului, este finanțat din fonduri europene și mai cuprinde străzile adiacente din zonă. Primarul a vizitat șantierul și a verificat stadiul lucrărilor.
Podul este executat din prefabricate, cu umpluturi de piatră și membrană superioară. După finalizarea efectivă a podului, se vor finaliza și trotuarele aferente, astfel încât Calea Cernețiului să fie integral reabilitată și asfaltată. Între timp, până la terminarea lucrării, mai exact pentru circa o săptămână, circulația în zonă a fost deviată pe o rută ocolitoare. Calea Cernețiului este, practic, calea de acces către Cerneți, dar mai ales către satul Dudașul Cernețiului și face mult mai ușor și rapid legătura către Valea Copcii și Husnicioara. Mulți dintre cei care mergeau în aceste direcții ajunseseră să evite drumul îngrozitor de pe această arteră, de care nimeni din administrațiile locale anterioare nu s-a ocupat niciodată.
În zonă vin și gazele, primarul face apel la localnici să se racordeze
În zonele Banovița și Apolodor se lucrează intens și la rețeaua de racordare la gaz. Primarul Marius Screciu i-a rugat pe oameni să încheie cât mai repede contractele de racordare, pentru a nu avea surpriza neplăcută să rămână fără gaze. După asfaltare, străzile nu mai pot fi sparte timp de cel puțin 5 ani. „Cât privește rețeaua de gaze, lucrăm în cartierele Banovița și Apolodor, fac un apel la cetățenii din zonă să meargă la furnizorul de gaze și să facă contracte de racordare. Îi rog să se grăbească, pentru că după ce vom termina definitiv asfaltarea, timp de 5 ani, nu mai avem voie să spargem strada și nu vor mai putea să se racordeze”, a explicat Marius Screciu.
Reamintim severinenilor că, datorită problemelor financiare majore ale furnizorului de gaze din Severin, MEHEDINȚI GAZ, cei care doresc să se racordeze, trebuie să o facă pe cheltuiala lor, cu o firmă specializată, urmând ca valoarea investiției să le fie returnată, conform legii, în termen de 5 ani de la racordarea efectivă, cu condiția ca aceasta să se facă în maxim 6 luni de la semnarea contractului de racordare.