Undeva pe la începutul lunii iulie 2021, adică acum vreo două luni, capul unuia dintre cei doi grifoni care stau de strajă pe acoperișul Palatului Culturii „Teodor Costescu”, de aproape un secol, s-a prăbușit pe esplanada din față. Cu mare noroc, bolovanul prăvălit pe caldarâm nu a ucis pe nimeni, dar evenimentul a șocat pe toată lumea. Între timp, specialiștii spun că statuile erau foarte vechi și deteriorate și căderea era iminentă. Doar că nimeni nu mai vrea să își amintească de faptul că la reabilitarea Palatului, cei doi grifoni, fisurați, au fost vopsiți ca să pară mai simpatici.

Palatul Culturii „Teodor Costescu”, finalizat de cel căruia îi poartă numele, undeva prin anul 1924, a intrat într-un amplu proces de reabilitare, undeva prin anul 2010, în timpul mandatului de primar al arogantului Costel Gherghe. Lucrările s-au întins vreo câțiva ani și mare parte dintre ele s-a făcut de mântuială, ca dovadă că vopseaua de pe pereții exteriori se tot cojește și astăzi. Deși cu această reabilitare s-a făcut un adevărat spectacol de lăudăroșenie și campanie electorală inutilă, în urmă au rămas multe kitsch-uri. Printre spoielile operate atunci s-a aflat și vopsirea grifonilor și a lirei din mijloc, cu vopsea argintie.

Partea interesantă este însă alta: nimeni nu a verificat, înainte de a vopsi grifonii, dacă aceștia mai stau bine pe locul lor, dacă sunt sau nu deteriorați sau dacă au nevoie de vreo restaurare de specialitate. De fapt, se spune chiar că ar fi prezentat unele fisuri, care ulterior s-au acoperit, muncitorește și gospodărește, cu vopsea.
Cert e faptul că, vopsit așa cum era, unul dintre grifoni nu a mai rezistat și și-a pierdut capul de gips, care s-a prăvălit în fața Palatului. Acum efervescența e mare, a intrat pe fir Ministerul Culturii și, cu sprijinul unor specialiști, grifonii vor fi refăcuți. Până atunci, fiecare dintre cele două creaturi mitologice au capul acoperit cu câte un sac.

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, a simțit nevoia să explice cum stau lucrurile: „Din păcate, unul dintre ei a căzut, sunt foarte vechi, s-au deteriorat de-a lungul timpului. Fiind un monument istoric, problema nu mai este la noi. Am făcut demersuri către Ministerul Culturii și așteptăm de acolo să primim aprobări pentru reabilitarea ambilor grifoni. Rămâne să primim aceste aprobări, noi suntem pregătiți să dăm drumul la reabilitări”.

Primarul Screciu: „Din ce am înțeles eu, erau crăpați la reabilitare!”

Primarul spune că nu își mai amintește nimic din vremea în care s-a reabilitat Palatul Culturii: „Nu știu, nu mă pronunț cum s-au restaurat la vremea respectivă, din ce am înțeles eu erau crăpați atunci, dar nu s-au luat în calcul așa cum trebuia să se ia”.

„Restauratorul acreditat de Ministerul Culturii ne-a asigurat că vor porni lucrările de reconsolidare și refacere a grifonilor, după un proiect bine conturat”, spune, la rândul său, managerul Palatului Culturii, Sorin Vidan.

Vezi toate declarațiile în materialul VIDEO!

Citit 1410 ori Ultima modificare Joi, 02 Septembrie 2021 00:52
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…