Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu a anunțat, într-o conferință de presă, semnarea unuia dintre cele mai mari contracte pe fonduri europene pentru reabilitarea rețelei de apă și canal din județul Mehedinți. Valoarea totală a proiectului este de 49,5 milioane euro, iar aproximativ 20 milioane euro revin doar municipiului Drobeta Turnu Severin. „Este o investiție extrem de utilă care va aduce un aport important în ceea ce privește confortul cetățenilor și le va îmbunătăți automat calitatea vieții”, spune Marius Screciu.

Infrastructura de apă-canal din județul Mehedinți, în special cea din municipiul reședință de județ, Drobeta Turnu Severin, are o șansă uriașă de a fi reabilitată și adusă la standarde modern de eficiență. SECOM SA, societate la care municipalitatea severineană este acționar majoritar, a semnat un proiect european în valoare de 49.500.000 de euro, care vizează ample lucrări de reabilitare. Lucrările trebuie finalizate până la data de 31 decembrie 2023.

„Am semnat un proiect în valoare de 49,5 milioane de euro pe POIM, prin care reabilităm și extindem rețele de apă potabilă, reabilităm și extindem rețele de canalizare, în Severin și în multe zone din județul Mehedinți. Din acești bani, circa 20 de milioane de euro vor reveni doar reabilitării infrastructurii de apă-canal din municipiul Drobeta Turnu Severin. Este un lucru foarte bun, vom continua extinderea rețelei de apă potabilă și acolo unde nu vom putea lucra pe fonduri europene, vom atrage fonduri și noul PNDL 3”, a precizat primarul Marius Screciu.

Edilul-șef a mai făcut o precizare importantă. Este vorba de zonele în care proiectele europene nu permit finanțarea unor lucrări de extindere a infrastructurii de apă și canalizare. „Din păcate, există niște reguli ferme pe fonduri europene, un cerc vicios, de exemplu în zonele în care se extinde orașul, atâta timp cât nu există încă niște construcții ridicate, UE nu dă bani pentru extinderea rețelei de apă și canalizare. Pe de altă parte, oamenii nu pot construi case, nu se pot extinde, dacă nu au apă și canalizare. Sperăm că pe PNDL 3, despre care guvernanții actuali spun că îi vor da drumul, ni se va permite să facem astfel de lucrări de extindere. Spun aceste lucruri pentru că foarte mulți severineni care vor să construiască case noi, ne roagă pe noi și pe cei de la SECOM, să facem aceste investiții. Banii SECOM-ului sunt destul de puțini, iar cei de la UE nu se pot folosi, așa cum spuneam, în zone fără construcții. Sperăm ca pe PNDL 3 să putem da drumul la extinderea rețelelor pe toate străzile, astfel ca în câțiva ani să acoperim întreg orașul.”, a declarat primarul Marius Screciu.

„Proiectul prevede investiții în mai multe UAT-uri de pe raza județului nostru. Sunt prevăzute atât reabilitări și construcții de stații de epurare și tartare, reabilitarea surselor de apă subterane, a aducțiunilor și a rezervoarelor de înmagazinare. Avem prevăzute reabilitarea și extinderea sistemelor existente de distribuție a apei potabile, sunt investiții disponibile pentru construirea de gestionare a stațiilor de epurare. Pe lângă toate acestea, avem și un sistem centralizat care să gestioneze funcționarea tuturor acestor sisteme într-un mod integrat și monitorizarea lor permanentă. Toate aceste investiții sunt necesare pentru conformarea la normele europene”, a declarat directorul SECOM SA, Oliver Gândacu.

„În momentul de față proiectul este în faza în care se inițiază etapizarea lucrărilor și scoaterea lor la licitație pe loturi. Termenul de finalizare este unul foarte strâns: 31 decembrie 2023”, a mai precizat directorul SECOM SA, Oliver Gândacu.

Localitațile în care se vor realiza lucrări ample de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare:

Strehaia, Șimian, Brebina, Baia de Aramă, Vînjuleț, Erghevița, Jiana, Izvorul Bârzii, Schinteiești, Comanda, Vânju Mare, Hinova, Bistrița, Cerneți, Cioroboreni, Jiana Veche, Dănceu, Burila Mare.

Se vor realiza pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin:

7 kilometri reabilitare rețea apă potabilă;

1 kilometru extindere rețea apă potabilă;

5.844 de contoare noi de apă cu citire la distanță;

5.165 de cămine noi;

12 kilometri reabilitare rețea de canalizare ape uzate menajere;

5 kilometri extindere rețea de canalizare;

recorduri noi la consumatori;

stații de pompare a apelor uzate;

branșamente noi.

Vom înlocui și conducta de aducțiune din fluviul Dunărea, în lungime de 4,5 kilometri, care din anii '60 nu a mai fost reabilitată.

Citit 1539 ori Ultima modificare Marți, 24 August 2021 20:20
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…