CRIZA SALARIILOR DE LA DJASPC MEHEDINȚI A FOST DEBLOCATĂ

Salariile restante ale lunii iulie pentru cei 900 de angajați ai Direcției Județene pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți vor fi plătite. Pentru a face rost de bani, Direcția Economică a Consiliului Județean a procedat o adevărată jonglerie bugetară, adică o rectificare prin mutarea de bani dintr-un trimestru în altul.

Aparatul economic de specialitate al Consiliului Județean Mehedinți a dovedit astăzi că lucrează după ureche, deși din pixul funcționarilor de aici sunt plătite salariile funcționarilor publici din direcțiile subordonate Consiliului Județean. Mai mult, direcția în cauză a reușit să îl inducă în eroare și pe președintele CJ Mehedinți, Aladin Georgescu. Întârzierea salariilor pentru angajații Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți se dovedește a fi o gafă de proporții a unui director economic. Nu mai puțin de 900 de oameni așteaptă de mai bine de două săptămâni să își ia salariile, pentru că directorul economic al CJ Mehedinți, Loredana Vijulie, nu a știut cum trebuie să facă tranferul de credite de la un capitol bugetar la altul. Pentru a plăti salariile respective, Consiliul Județean avea nevoie de o rectificare bugetară de 1,6 milioane de lei, care conform legii finanțelor publice locale se face doar prin Hotărâre a Consiliului Județean. În loc să o facă în ședința din 7 august, ținută la Hotelul Caraiman din Mamaia, au făcut-o abia astăzi. Motivul? Directorul economic nu a știut că era nevoie de de HCJ și a crezut că e nevoie doar de o dispoziție a președintelui Consiliului Județean. Cu alte cuvinte nu cunoștea legea!

Toată tărășenia a ieșit la iveală în plină ședință a Consiliului Județean, când consilierul județean Stela Firu a abordat-o direct pe directoarea economică Loredana Vijulie: „Dumneavoastră nu știati săptămâna trecută că nu o să aveți bani de salarii? Totuși, veni în fiecare zi la muncă, sunteți director economic și știți cum lucrează și trezoreria și finanțele!”

O întrebare cât se poate de pertinentă, având în vedere că legea finanțelor publice este cât se poate de clară. Din păcate, directorul economic nu o cunoaște, așa că a început să bâjbâie precizând că știa ea că rectificarea bugetară prin mutarea de fonduri de la un capitol bugetar la altul se poate face prin dispoziție a președintelui Consiliului Județean, fără HCJ.
Toate bune și frumoase, doar că directoarea economică minte cu talent sau încearcă să își ascundă incompetența. Potrivit legii finanțelor publice locale, transferurile de credite prin dispoziție a președintelui Consiliului județean se pot face doar dacă e vorba de transferuri între subcapitolele aceluiași capitol bugetar. Ori în cazul de față avem de a face cu transfer între două capitole bugetare, caz în care e nevoie de o hotărâre a Consiliului Județean.

Virările de credite s-au realizat între capitolele „Cheltuieli de personal” și „Asistență socială”, deci între capitole și nu întere subcapitole. Prevederea legală este confirmată, la solicitarea noastră, chiar de către șeful Serviciului Buget din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Mehedinți, Mirela Nistor.

Dar cel mai grav este faptul că președintele Consiliului Județean, Aladin Georgescu, a fost indus grav în eroare și a precizat că dacă așa i-a comunicat directorul economic el a crezut că se poate și cu dispoziție, dar ulterior a constatat că este nevoie de Hotărâre a Consiliului Județean.

Deci să recapitulăm! În loc să cunoască legea finanțelor publice locale și să introducă rectificarea de astăzi pe ordinea de zi a ședinței din data de 7 august 2018, Direcția economică a CJ Mehedinți a preferat să lucreze după ureche, să presupună că merge și pe lângă lege sau la limita ei și să înârzie, din incompetență, salariile a 900 de oameni care lucrează la DJASPC Mehedinți. În aceste condiții, președintele CJ Mehedinți, Aladin Georgescu, s-a văzut nevoit să convoace o nouă ședință a forului județean, la o săptămână de la data la ce o putea face dacă directoarea economică era ceva mai atentă.

Citit 3409 ori Ultima modificare Luni, 13 August 2018 17:39
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…