Timp de 6 zile, în perioada 31 august 2016 – 5 septembrie 2016, operatorul de salubritate FLORICOLA SA a refuzat să mai ridice gunoiul din municipiul Orșova, asta după ce consilierii i-au reziliat contractul de delegare a serviciului public de salubrizare cu acea clauză care prevede rezilierea din dauna operatorului și plata unor despăgubiri. În prealabil, pe data de 23 august 2016, operatorul de salubritate notificase municipalitatea că dorește să denunțe contractul nr. 10/2006, dar cu acea prevedere din contract care stipula că rezilierea se face din dauna municipalității, cu gândul de a cere despăgubiri consistente Primăriei Orșova. Practic, FLORICOLA SA este cea care notificase Primăria Orșova de faptul că, începând cu data de 1 septembrie 2016, renunță la serviciul public de salubrizare, dar în condițiile dorite de operator. Pe data de 1 septembrie 2016, într-o ședință de îndată, Consiliul Local a votat o hotărâre prin care contractul cu operatorul de salubrizare a fost reziliat, dar cu invocarea prevederii contractuale care îl făcea răspunzător de această reziliere. Votul s-a dat doar după ce Consiliul Local a desemnat o comisie specială de analiză a activității operatorului și după ce această comisie a întocmit un raport amănunțit în care a descris toate deficiențele constatate pe teren în prestarea serviciului public respectiv. Numai în baza acestui raport s-a impus rezilierea contractului din dauna operatorului.
Să nu încurcăm lucrurile!
Pentru ca orșovenii să înțeleagă mai bine modul în care s-a ajuns la situația confuză și periculoasă de la Orșova, trebuie reamintit faptul că operatorul FLORICOLA SA este cel care a cerut cu fermitate și celeritate, printr-o adresă înaintată municipalității, pe data de 23 august 2016, rezilierea unilaterală a contractului de concesionare a serviciului de salubrizare. Adresa a fost ținută la sertar de primarul Stoica până pe 29 august 2016, timp în care s-a mai încercat alocarea de fonduri operatorului. Contrar tuturor dezinformărilor care au intoxicat opinia publică din Orșova, potrivit cărora consilierii PNL și PND au votat rezilierea contractului și de aceea gunoiul nu s-a mai ridicat timp de 6 zile, trebuie spus că operatorul este cel care a dat dovadă de rea voință și s-a răzbunat pe orșoveni doar pentru că rezilierea nu s-a făcut așa cum a dorit el, cu plata de daune de către municipalitate. Mai mult, în contractul de concesiune a serviciului de salubrizare, nr. 10/2006, scrie foarte clar că operatorul este obligat să mai presteze servicii, de la data efectivă a rezilierii, încă cel mult 90 de zile, până când autoritatea locală identifică o altă soluție de prestare a serviciilor de salubrizare a municipiului. Pe de altă parte, în HCL nr. 92/2016 se stipulează clar faptul că operatorul are obligația de a mai presta serviciul până la data de 5 octombrie 2016, aceasta fiind și data efectivă de la care acest operator trebuie să plece. Cu toate acestea, operatorul de salubrizare s-a ambiționat să nu mai ridice gunoiul, să creeze o situație de pericol pentru sănătatea orșovenilor și să pretindă că pentru tot acest haos, de vină ar fi doar consilierii care au votat rezilierea contractului și care i-au luat serviciul.
În aceste condiții, primarul municipiului Orșova a asistat ca spectator la refuzul operatorului de a-și îndeplini obligațiile contractuale, deși el pretinde că a trimis mai multe adrese către operator, până luni, 5 septembrie 2016, când consilierii PNL și PND au solicitat sprijinul Instituției Prefectului pentru ca aceasta să formeze o comisie de control și să ia act de faptul că Orșova era îngropată în gunoaie, în condițiile în care temperatura s-a ridicat în aceste zile la peste 30 de grade Celsius. Așa se face că, pe data de 6 septembrie 2016, reprezentanții Instituției Prefectului Mehedinți, ai Gărzii Naționale de Mediu și cei ai Direcției Județene de Sănătate Publică au descins la Primăria Orșova și l-au trezit pe primar, somându-l să ia măsuri urgente pentru a stopa împuțirea Orșovei, formarea unui focar de infecție și riscul izbucnirii unor epidemii.
Primarul a găsit soluția: Banii tinerilor și ai pensionarilor îi dăm la FLORICOLA!
Trezit cel mai probabil la realitate de organele statului, primarul a convocat o ședință de îndată, pe a cărei ordine de zi a venit cu un proiect de rectificare bugetară prin care operatorul de salubritate să primească, de urgență, suma de 200.000 de lei (2 miliarde de lei vechi), sumă luată de la alte capitole bugetare. Concret, în proiectul de rectificare bugetară se cerea ca suma de 160.000 de lei, luată din fondul de rezervă la dispoziția autorităților locale, precum și suma de 40.000 de lei, luată de la bugetul alocat acțiunilor „Olimpicul orșovean”, „Ziua Majoratului” și „Nunta de Aur”, să fie trecute de urgență la alte capitole bugetare, pentru a se întregi suma de 200.000 de lei, cerută de operatorul FLORICOLA SA.
Potrivit proiectului de hotărâre inițiat de primarul Marius Stoica, cei 200.000 de lei trebuiau împărțiți astfel: 150.000 de lei pentru salubritate, 40.000 de lei pentru întreținerea spațiilor verzi și 10.000 de lei pentru canalizarea și tratarea apelor reziduale.
Aberațiile primarului, respinse de Consiliul Local
Consiliul Local al municipiului Orșova a respins ferm toate aberațiile din proiectul de HCL inițiat de primar și au închis robinetul prin care banii publici se scurgeau către FLORICOLA. Iar aici nu vorbim doar de consilierii PNL și PND, împotriva cărora au fost asmuțită populația, ci și de ceilalți consilieri locali, de la PSD și ALDE. Doar doi dintre consilierii PSD au mai rămas fideli primarului, dar și aceștia s-au abținut la vot: Ionel Calea și Mariana Bijan.
Cu un număr de 13 voturi din 15, amendamentele propuse de consilierul PNL Doinița Mariana Chircu au fost adoptate. Potrivit acestor amendamente, rectificarea bugetară s-a făcut mult mai înțelept, fiind alocată doar suma de 30.000 de lei pentru salubritate. Această sumă s-a alocat pentru ca, pe de o parte să existe prevederea bugetară necesară cheltuielilor ocazionate de prestarea serviciului de salubrizare până pe data de 5 octombrie 2016 și, pe de altă parte, pentru a exista prevederea bugetară necesară demarării procedurilor legale de găsire a altui operator de salubritate, după data de 5 octombrie 2016.
Potrivit votului majoritar dat de consilierii orșoveni, rectificarea arată astfel: 30.000 de lei se alocă subcapitolului „Salubritate”, 130.000 de lei rămân la fondul de rezervă al autorității locale, iar suma de 40.000 de lei rămâne alocată pentru acțiunile „Olimpicul orșovean”, „Ziua Majoratului” și „Nunta de Aur”.