Începând din 10 august 2016, în județul Mehedinți se află într-o vizită de lucru toată floarea cea mai aleasă a autorităților de mediu din România, adică ministrul Mediului, comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu, șefii cei mari de la Apele Române și Protecția Mediului. Asta nu i-a împiedicat pe unii orșoveni ceva mai bazați să se apuce de amenajarea malului stâng al râului Cerna, prin efectuarea unor umpluturi cu zeci de tone de balast, împinse cu buldozerul direct în albia râului.
Potrivit martorilor oculari, în zonă se cară tone de balast, care se împing cu buldozerul în râu, pentru lărgirea terenului, asta încă de luni, 8 august 2016. Totul s-a întâmplat pe terenul aflat exact lângă domeniul patronului FLORICOLA SA, Constantin Popescu, societatea care deține în concesiune toate serviciile publice din municipiul Orșova. Terenul se află în una dintre cele mai superbe zone ale Orșovei, pe malul stâng al râului Cerna, la intrarea în Orșova, dinspre Băile Herculane, o zonă numită Coramnic.
Mai mulți localnici au observat că se lucrează de zor, imediat după terenul pe care patronul FLORICOLA SA și-a construit un frumos domeniu și chiar și o pensiune, aproape de locul în care terenul se îngustează și se apropie de versantul muntos pe lângă care râul Cerna curge către golful cu același nume de lângă Orșova, spre locul în care se varsă în Dunăre. Camioanele pline cu balast descarcă la malul râului, iar un buldo-excavator împinge balastul în râu pentru a forma o umplutură care să lărgească suprafața utilă a spațiului de la malul Cernei. Până miercuri, 10 august 2016, după prânz, nimeni nu i-a deranjat cu nimic pe cei care se apucaseră să modifice relieful. Doar că imediat după ora 15.00 lucrările s-au oprit brusc, buldozerul a dispărut, la fel și lucrătorii. Explicația ține de apariția la fața locului a însuși șefului Serviciului Inspecția Teritorială a Apelor, din cadrul Administrației Bazinale de Apă Banat sau, așa cu este cunoscută ca denumire această structură, „Apele Române Banat”, Marius Popovici.
Șeful inspectorilor de la Apele Române Banat, însoțit de încă un inspector, erau în trecere prin zonă, așa cum el însuși a declarat, când lucrările de amenajare a malului Cernei i-a atras atenția. Imediat după ce ambii oficiali au mers la fața locului și au pus mai multe întrebări, cei ce lucrau acolo au făcut cel mai proverbial dintre gesturile uzuale românilor, adică au spălat putina! Interesant este faptul că ditamai șeful inspectorilor teritoriali de la Apele Române Banat nu a chemat urgent la fața locului poliția și nici autoritățile locale și nu l-a luat la întrebări pe cel care a dispus efectuarea lucrărilor de umplutură pe malul Cernei. Explicația dată de Marius Popovici este una legată de procedură și destul de evazivă.
Marius Popovici, împreună cu colegul său, spun că și-au făcut datoria și s-au dus glonț la Primăria Orșova, unde l-au căutat pe primarul Marius Stoica. Cum edilul-șef era plecat în concediu, au început să-l caute de zor pe viceprimarul Aurelian Trușcă, pe care într-un târziu l-au găsit. Timp de 45 de minute, între orele 16.00 și 17.00, șeful Serviciului Inspecția Teritorială a Apelor, din cadrul Administrației Bazinale de Apă Banat, Marius Popovici și colegul său inspector au discutat cu viceprimarul, în biroul acestuia.
La ieșirea din sediul Primăriei, Marius Popovici a făcut câteva precizări referitoare la incidentul de la malul Cernei și la vizita intempestivă în biroul viceprimarului, dar a avut rugămintea de a nu fi filmat și nici fotografiat, explicând politicos că nu poate da declarații de presă, aceste declarații fiind doar de competența biroului de presă al instituției pe care o reprezintă. Evident că i-am respectat dorința domnului inspector, iar acesta a povestit foarte deschis și foarte politicos tot ceea ce s-a petrecut la Orșova.
Marius Popovici a întrebat de unde a aflat presa de acest incident și de prezența lui la Orșova, după care a recunoscut că vizita la viceprimar a avut ca drept scop cercetarea împrejurărilor în care s-au efectuat lucrările neautorizate de pe malul râului Cerna. „Nu ne-a anunțat nimeni, treceam prin zonă, către locuri pe care le aveam în planul de inspecție pe ziua de astăzi, iar când am văzut că acolo se lucra, ne-am autosesizat. La fața locului am găsit câteva persoane care nu au vrut să se legitimeze și nici nu au dorit să ne spună al cui este terenul și nici cine a dispus aceste lucrări. Evident că ne-am prezentat la Primărie pentru a afla al cui este terenul și în zilele următoare vom merge la fața locului pentru a cerceta împrejurările în care s-au efectuat acele lucrări”, a explicat Marius Popovici.
Mai mult, Popovici a explicat faptul că nu are cunoștință ca pentru ceea ce a văzut la fața locului să existe vreo autorizare din partea Apelor Române. „Nu știu exact ce regim juridic are acel teren, dar e foarte clar că acele lucrări nu se puteau face așa fără să fim și noi anunțați. Trebuie să fim anunțați, să emitem avize și să dăm aprobări pentru astfel de lucrări. Vom vedea ce s-a întâmplat, în zilele următoare!”, a mai spus Marius Popovici.
Greu de spus dacă vor fi luate măsuri
E greu de spus dacă vor fi luate măsuri față de ceea ce s-a întâmplat pe malul Cernei, unde fotografiile și filmarea realizată de noi la fața locului, imediat după ce lucrările s-au oprit și lucrătorii au dat bir cu fugiții, relevă că balastul este proaspăt turnat. Este de văzut și cine este proprietarul terenului: ori Constantin Popescu de la FLORICOLA, ori Primăria Orșova, pentru că încă nu este limpede acest lucru. Dacă terenul este al Primăriei, situația este și mai gravă, iar această posibilitate se conturează cel mai mult, după ce, din discuția cu Marius Popovici, am aflat că la controlul ce va fi efectuat la fața locului, zilele următoare, va participa și șeful Administrației Domeniului Public și Privat – Popa Ioan Petre.
Până una alta, cum doamna ministru al Mediului vizitează în aceste zile județul și Parcul Național Porțile de Fier, nu ar fi rău să arunce o privire către imaginea dezolantă a tonelor de balast aruncate în râu, se pare, fără avize și autorizații specifice unor astfel de activități de intervenție brutală asupra mediului înconjurător.