Urgență maximă – maximă! FLORICOLA SA cere încetarea contractului nr. 10/2006, de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare a municipiului Orșova prin concesiune, prin acordul părților. Solicitarea operatorului a pus atât de tare pe jar municipalitatea, încât a fost convocată o ședință de îndată în care consilierii au fost informați asupra acestei „grave probleme” cu care societatea în cauză pretinde că se confruntă. De fapt, grupul PNL a demonstrat că adevărata urgență e dată de situația incertă generată de deficiențele grave descoperite de Garda Națională de Mediu la FLORICOLA SA și posibilitatea ca până pe 27 iulie 2016, operatorul să rămână fără autorizația de mediu.

Forfotă mare la Consiliul Local Orșova luni, 18 iulie 2016, după FLORICOLA SA a trimis, cu câteva zile în urmă, o adresă prin care solicită încetarea delegării gestiunii serviciului public de salubrizare a municipiului Orșova prin concesiune, prin acordul părților. Mai mult, în marea sa generozitate, operatorul se angajează să își respecte obligațiile asumate pe o perioadă de încă trei luni de acum înainte, să returneze toate bunurile de retur și chiar să pună la dispoziția autorității locale utilajele și echipamentele necesare desfășurării serviciului, prin închiriere sau vânzare.

Fireasca întrebarea care se pune este de ce operatorul lasă baltă, așa dintr-o dată, un serviciu public pentru care, în ultimii 10 ani, a primit zeci de miliarde de lei vechi, fără a face prea mari investiții. Răspunsul vine chiar dintr-un proces verbal al Gărzii Naționale de Mediu, care a efectuat un control amănunțit și care a descoperit cu această ocazie grave deficiențe în protejarea mediului, depozitarea gunoiului la grămadă, neselectiv, în locuri improprii și chiar în zone aflate pe teritoriul ariei protejate din Parcul Național Porțile de Fier. Situația, descoperită de comisarii Gărzii Naționale de Mediu, este de o asemenea gravitate, încât s-au aplicat amenzi de circa 200.000 de lei, au dispus remedierea unor deficiențe grave și au acordat pentru această remediere un termen de 30 de zile, la capătul cărora societatea FLORICOLA este pasibilă de a-i fi suspendată autorizația de mediu. Mai mult, în timpul controlului s-a descoperit și faptul că într-un an de zile, din cele aproape 5.000 de tone de gunoi colectat din Orșova, doar puțin peste 130 de tone au ajuns la depozitul ecologic de deșeuri al județului Mehedinți, restul fiind aruncate pe terenuri unde nu era permisă depozitarea deșeurilor sau în gropi de gunoi închise, una dintre ele aflată chiar în zona de arie protejată a Parcului Național Porțile de Fier.

Urgența este a operatorului, nu a Consiliului Local

Toate datele deținute cu privire la situația gravă în care se află operatorul serviciului de salubritate conduc la ideea că acesta se grăbește să scape de serviciul de salubrizare înainte de data fatidică la care i s-ar putea suspenda autorizația de mediu și de aceea are nevoie de o hotărâre a Consiliului Local prin care contractul său cu municipalitatea să înceteze prin acordul părților.

„Constatăm și noi că este o urgență și sperăm să constate și alte organe că este o urgență, pentru că suntem chemați astăzi aici să asistăm la felul cum operatorul ne sugerează cum să votăm, ne sugerează că pentru activitatea următoare renunțării poate să vă pună la dispoziție să cumpărați din banii publici utilajele lui sau să le închiriați din banii publici, astfel încât operatorul să nu piardă sub nicio formă din avantajele pe care și le-a creat și de care a beneficiat în cei 10 ani cât a gestionat acest serviciu. Eu am făcut o solicitare către instituțiile statului și am observat că există un termen de 27 iulie 2016 impus de Garda Națională de Mediu în care operatorul trebuie să soluționeze anumite deficiențe, ne apropiem de această dată și se află în situația în care nu poate rezolva această problemă. De aceea, din punct de vedere al interesului operatorului, soluția cea mai bună este rezilierea cu acordul părților a unui contract care a umblat adânc în buzunarul orșoveanului. Să ne gândim doar că s-a calculat o cantitate de aproape 5.000 de tone de gunoi ridicate anual, din care circa 132 de tone s-au dus la depozitul ecologic din Mehedinți. Acest lucru arată cum s-a lucrat și cum s-au încălcat toate regulile! Dacă colegii, din orice partid, doresc să dea un vot în cunoștință de cauză, le pun la dispoziție documentele pe care le-am obținut”, a precizat, în timpul ședinței Consiliului Local, consilierul PNL Doinița Mariana Chircu.

„Interesele orșovenilor au fost grav afectate și noi, grupul PNL, propunem rezilierea acestui contract, dar nu prin acordul părților, ci prin ceea ce se prevede la articolul 21, prin reziliere pentru nerespectarea obligațiilor contractuale de către operator și cu plata unor despăgubiri. Nu noi constatăm că e nevoie de așa ceva, a constatat Garda Națională de Mediu că nu s-au respectat prevederile de mediu și ale contractului”, a mai declarat consilierul PNL Doinița Mariana Chircu.

Grupul PNL ia atitudine fermă

Grupul consilierilor PNL din Consiliul Local Orșova a emis un punct de vedere referitor la încercarea municipalității de a rezilia contractul cu FLORICOLA, prin acordul părților:

„La solicitarea FLORICOLA SA, primarul Marius Stoica a convocat , fără vreun proiect de hotărâre pe ordinea de zi, o ședință de îndată pentru a discuta urgent cerința operatorului de încetare a contractului de salubrizare prin acordul părților. De fapt, urgența este impusă de termenul scurt în care operatorul a fost notificat de Agenția Județeană de Mediu Mehedinți, în urma controlului și solicitării Gărzii Naționale de Mediu, să intre în legalitate și să remedieze deficiențele și derapajele grave de la normele legislative în baza cărora prestează servicii de salubrizare pentru municipiul Orșova.

Timp de 10 ani, cât a prestat aceste servicii, operatorul, deși a avut măsuri și termene impuse de către autorități, răspunderi asumate prin contractul nr. 10/2006, de concesionare a serviciului de salubrizare, nu a îndeplinit clauzele contractuale, a ignorat total legea, a prestat servicii care au adus atingere sănătății mediului și chiar a orșovenilor, în tot acest timp încasând sume considerabile de la bugetul local.

De aceea, consilierii PNL cer încetarea contractului de salubrizare, cu respectarea art. 21, literele c) și d), pentru nerespectarea obligațiilor contractuale. PNL respinge propunerea operatorului de încetare prin acordul părților, deoarece consideră că acesta nu și-a respectat obligațiile asumate prin contract, cu privire la programul de investiții și indicatorii de performanță, a prestat servicii puține și de proastă calitate, pe bani publici. Consilierii PNL cer încetarea contractului cu invocarea articolului care precizează că operatorul nu și-a îndeplinit clauzele contractuale și în urma unei evaluări, să fie obligat la plata unor despăgubiri către bugetul local”.

Citit 5146 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2016 16:46
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…