Miercuri, 6 iulie 2016, Consiliul Local al municipiului Orşova este convocat în şedinţă extraordinară, pentru rectificarea bugetului local pe anul 2016, prin virări de credite bugetare. Şedinţa este una deosebit de importantă, deoarece bugetul va fi suplimentat cu sume consistente care vor fi direcţionate către activităţile de salubritate şi întreţinerea spaţiilor verzi din municipiul Orşova. Dată fiind importanţa proiectului de hotărâre supus atenţiei legislativului local, acest proiect se pune la mapa fiecărui consilier municipal, însoţit de rapoarte şi referate ale departamentelor de specialitate din aparatul Primăriei, documente în care se explică exact care este raţiunea pentru care este nevoie de alocarea unor fonduri şi de ce consilierii locali ar trebui să încuviinţeze prin vot o cum vor fi cheltuiţi banii municipalităţii în interesul comunităţii din Orşova, cea de la care vin taxele şi impozitele locale.
CITEŞTE ŞI LA ORȘOVA, LEGILE SUNT FĂCUTE DE AGRAMAȚI
Şi cum tot din banii orşovenilor sunt plătiţi destul de bine funcţionarii publici cu funcţii de răspundere la nivelul departamentelor locale din Primărie, aceşti funcţionari trebuie să dea dovadă de seriozitate, bună credinţă şi să aibă cunoştinţe minime de limba română, mai ales că pentru ei încadrarea pe funcţie este posibilă doar dacă au studii superioare.
Şerpii şi căpuşele sunt un pericol „eminent”
Iată ce scrie şeful ADPP Orşova, Popa Ioan Petre, în referatul asociat proiectului de hotărâre supus aprobării Consiliului Local în şedinţa extraordinară ce se va desfăşura miercuri, 6 iulie 2016: „Pentru activitatea de întreţinere spaţii verzi s-a alocat suma de 200.000 de lei, sumă insuficientă întrucât ploile căzute în toată această perioadă de timp, intercalate cu zilele călduroase cu soare au făcut ca iarba şi vegetaţia să crească foarte repede iar operaţiunile de cosire şi colectare fiind mai numeroase şi foarte necesare, deoarece există pericolul eminent de apariţie a căpuşelor şi a şerpilor”.
Dincolo de faptul că fraza este una construită greoi, mai prost decât ar fi făcut-o un copil de clasa a patra, dar şi dincolo de lipsa semnelor de punctuaţie în diverse locuri în care erau necesare, ditamai şeful ADPP ne spune că pericolul este unul „eminent” şi nu „iminent”, aşa cum de fapt este pericolul apariţiei şerpilor şi a căpuşelor.
Ce spune DEX-ul
EMINÉNT, -Ă, eminenți, -te, adj. Care se distinge prin calități (intelectuale) deosebite; excepțional, superior, remarcabil, excelent. – Din fr. éminent, lat. eminens, -ntis.
Sursa: DEX '09 (2009).
IMINÉNT, -Ă, iminenți, -te, adj. Care este gata să se producă, să se întâmple (și nu se poate amâna sau evita); inevitabil. – Din fr. imminent, lat. imminens, -ntis.
Sursa: DEX '09 (2009)