Neregulile în funcționarea noului consiliu local al municipiului Orșova, ales în urma scrutinului din 5 iunie 2016, apar încă de la ședința de constituire și chiar de la Hotărârea cu numărul 1. Contrar prevederilor legale, nu toate grupurile politice constituite în noul consiliu au primit locuri în comisia de validare, liberalii fiind excluși. Situația creată a aprins spiritele în plenul ședinței de constituire și a condus la scandal între consilieri, chiar sub privirile neputincioase ale înalților oaspeți veniți de la nivelul cel mai înalt al conducerii județului Mehedinți, mai exact prefectul județului – Cristinel Pavel, directorul de cancelarie al prefectului – Constantin Sârbulescu, președintele Consiliului Județean Mehedinți – Aladin Georgescu și consilierul județean PSD – Doru Dumitrescu.
Sub conducerea președintelui de ședință, desemnat conform legii ca fiind decanul de vârstă al consilierilor aleși, Aurelian Trușcă, comisia de validare este completată cu 5 membri aleși din 2 grupuri politice: PSD – ALDE – PNȚCD și PND. Grupul PNL, format din 5 consilieri aleși nu primește nici un membru în comisia de validare.
Grupurile politice din Consiliul Local Orșova
Potrivit articolului 2, alineatul (2), din Regulamentul cadru de organizare și funcționare a consiliilor locale, aprobat prin OUG nr. 35/2002, „După preluarea conducerii ședinței se ia o pauză, în timpul căreia de constituie grupurile de consilieri”. În cazul consiliului local de la Orșova, format din 17 consilieri, grupurile politice formate au fost următoarele: Grupul PSD – ALDE – PNȚCD – format din 9 consilieri; Grupul PNL – format din 5 consilieri și Grupul PND – format din 3 consilieri. Potrivit legii fiecare din acest grup politic ar fi trebuit să primească membri în comisia de validare, proporțional cu numărul de mandate, lucru care nu s-a întâmplat, iar după ce liberalii au insistat să fie admiși în comisie, consiliul a respins prin vot prezența lor.
Comisia de validare
Potrivit articolului 4, alineatul (1), din Regulamentul cadru de organizare și funcționare a consiliilor locale, aprobat prin OUG nr. 35/2002, „Consilierii aleși vor alege prin vot deschis, exprimat prin ridicare de mâini, o comisie de validare alcătuită din 3 – 5 consilieri locali. Numărul membrilor comisiei se stabilește prin vot deschis, la propunerea președintelui de vârstă. Comisia este aleasă pe întreaga durată a mandatului”. Propunerea președintelui de vârstă, consilierul Aurelian Trușcă, a fost ca această comisie să fie formată din 5 consilieri. Doar că, atunci când s-a trecut la nominalizarea propunerilor, consilierul PSD Petre Pătășanu a venit cu 5 propuneri, toate din grupul politic PSD – ALDE – PNȚCD. Imediat, consilierii din PNL și PND au protestat și au invocat legea, care spune că numărul de membri este proporțional cu numărul de mandate din fiecare grup politic constituit.
De aici a început un întreg tămbălău, mai ales că liberalii au cerut să aibă 2 membri din cei 5 ai comisiei, cerință care l-a înfuriat pe primarul Marius Stoica, aflat la un pas de a-l plesni pe colegul său Pătășanu Petre, căruia i-a ordonat să vină cu 3 propuneri, dacă liberalii vor 2 propuneri. Până la urmă, liberalii au înaintat o singură propunere, în persoana consilierului Nichescu Vasile Nelu.
Ce spune legea și ce au încălcat reprezentanții majorității din CL Orșova
Potrivit aceleiași legi, pe care toți consilierii prezenți la ședința de constituire o aveau la mapa de ședință, adică Regulamentul cadru de organizare și funcționare a consiliilor locale, aprobat prin OUG nr. 35/2002, situația este legiferată clar și limpede. Potrivit articolului 4, alineatul (2), „Desemnarea candidaților pentru comisia de validare se face de către grupurile de consilieri, constituite potrivit legii. Numărul de locuri cuvenite fiecărui grup se determină în funcție de numărul de mandate obținute de grupul în cauză”. Mai clar de atâta nici că se putea!
Ce înseamnă acest lucru și cum se interpretează? Proporțional și procentual, dacă grupul PSD – ALDE – PNȚCD are 9 consilieri din 17, procentul se aplică asupra numărului total de 5 membri ai comisiei de validare. La fel și în cazul grupului PNL, cu 5 din 17 consilieri și grupului PND, cu 3 din 17 consilieri. Una peste alta, grupul cel mai numeros ar fi trebuit să aibă maxim 3 membri în comisia de validare, iar celelalte grupuri, câte un membru în comisia de validare.
Până la urmă, pe fondul unui scandal iscat pe bună dreptate de cei nedreptățiți, comisia de validare a fost aleasă având în componență 4 membri ai grupului PSD – ALDE – PNȚCD și 1 membru al grupului PND (Adrian Cican). Pentru grupul PNL, care are 5 consilieri din 17, prezența în comisia de validare este nulă.
Interpretare incorectă
Desigur, ca orice lege adoptată în România, și acest regulament cadru e prin de ambiguități, deoarece la alineatul (3) ale articolului 4 se spune: „Alegerea membrilor comisiei de validare se face individual, prin votul deschis al majorității consilierilor prezenți la ședința de constituire, iar rezultatul va fi consemnat în hotărârea nr. 1”. Acest alineat întoarce pe dos tot ceea ce stipula precedentul alineat și lasă la latitudinea votului majorității prezența proporțională în comisia de validare, instrument pe care majoritatea din CL Orșova nu s-a sfiit să îl folosească fără remușcări.
Dincolo de cele prevederile alineatului (3), e clar că prevederile întregului articol 4 se bat cap în cap, deoarece, la alineatul precedent, (2), se spune că „Numărul de locuri cuvenite fiecărui grup se determină în funcție de numărul de mandate obținute de grupul în cauză”. Asta înseamnă că indiferent de ambiguitățile lăsate de legiuitor în textul de lege, locurile pentru fiecare grup politici sunt cuvenite și nu facultative, aleatorii sau supuse voinței politice majoritare, ceea ce înseamnă că votul dat ulterior pe fiecare membru al comisiei de validare ar trebui să fie doar o formalitate, deoarece greutatea termenului „CUVENITE” este una decisivă și definitorie.
Prefectul recunoaște ilegalitatea și nedreptatea excluderii grupului PNL din comisia de validare
Pe parcursul confruntărilor de idei din plenul consiliului, pe tema alegerii membrilor comisiei de validare, prefectul județului, Cristinel Pavel, nu a putut interveni direct, ci a încercat să explice președintelui de ședință și plenului că ar fi bine să fie în această comisie membri de la fiecare grup politic. Mai mult, prefectul Cristinel Pavel a precizat, în cuvântul lut la finalul ședinței de constituire, că e prima oară când vede o asemenea situație conflictuală și că peste tot pe unde a mai fost la ședințele de constituire ale consiliilor locale, nu s-a întâmplat asta, ci din comisia de validare au fost lăsați să facă parte reprezentanți ai tuturor grupurilor politice.
Mai mult, prefectul le-a spus consilierilor de la Orșova că nu e corect ceea ce s-a întâmplat și că ar trebui ca la următoarea ședință, hotărârea de constituire a comisiei de validare să fie revocată și să se formeze o comisie de validare formată din consilieri de la toate partidele: „Vreau să vă spun că ceea ce a spus doamna consilier Chircu, ca prezența în comisia de validare să fie proporțională, a avut dreptate. Trebuie să îi dăm dreptate! Dar puteți să reparați această eroare în următoarea ședință de consiliu local. Revocați prima hotărâre și puteți să alegeți și un membru, doi, în funcție de mandatele liberalilor în consiliul local, să facă parte din comisia de validare, pentru că această comisie funcționează pe întreaga durată a mandatului și se vor simți nedreptățiți pentru invalidarea prezenței lor. Eu ca prefect nu pot să atac această primă hotărâre”.