SPERANȚĂ (scrisoare către orșoveni)

Scrisoarea deschisă este transmisă orșovenilor de către un orșovean adevărat, un om care a trăit și momentele cele mai dureroase ale acestei urbe, precum strămutarea ei, dar și momentele frumoase în care Orșova a fost o minune. Redăm integral scrisoarea, din care răzbate emoția, dezamăgirea și speranța.

Fără îndoială, Orșova se găsește la o răscruce de drumuri, în apropierea unei prăpastii din care, dacă noi orșovenii nu dăm dovadă de atenție și bun simț, nu va ieși la suprafață niciodată!

Asemenea păsării Phoenix, Orșova are nevoie de un șoc pentru a se ridica din cenușă și pentru a se regăsi la valoarea ei de altădată! Luminița de la capătul tunelului de abia se întrezărește și noi, orșovenii, trebuie să încercăm cu toate forțele noastre să o reaprindem! E adevărat că tunelul e îndreptat spre capitala județului, dar vina principală este tot a noastră, pentru că, nu au venit nici severinenii și nici strehăienii să ne voteze edilii orașului, fiindcă asta am făcut-o noi cu mâna noastră și, ceea ce face omul cu mâna lui, nici Dumnezeu nu mai desface! Înainte de așa-zisa revoluție, Orșova era numită „Perla Dunării”, „Veneția românilor”, „Orașul trandafirilor”, iar acum este de fapt „Domeniul nimănui, în țara lui Papură-Vodă”!

Oraș multicultural, cu multe minorități naționale, Orșova era de fapt o Timișoară în miniatură. Locuitorii se numeau între ei „neamțule”, „olteanule”, „pemule”, dar niciodată nu exista un sentiment de ură, spre deosebire de astăzi, când dezbinarea, ticăloșia, cresc netulburate în mijlocul nostru. Poate că, referitor la situația edililor noștri, se pot aplica versurile lui Eminescu: „Lăsați pe-ai voștri guvernanți / Să vă înece-n smoală / Să fiți doar simpli figuranți / În țara voastră goală.”.

Spre norocul nostru, la începutul existenței sale, Orșova a avut parte de un primar de o valoare excepțională – Domnul Dăogaru, venit de pe meleaguri oltene, care a așezat piatra fundamentală a viitorului oraș. Să ne aducem aminte de faptul că el, contrar indicațiilor județene, a asanat centrul orașului, a chemat studenții absolvenți de arte plastice, care și-au făcut lucrările de diplomă pe meleagurile noastre. Din păcate, toate operele au fost dărâmate de următorii edili. În același timp, să ne amintim de domnul Rașcu, căruia orașul îi datorează existența, de domnul Dâu, directorul de la CAZANELE, de domnul Nae Groș, olteni care au ținut flacăra vie a existenței noastre în aceste ținuturi.

Sosirea doamnei Chircu – candidatul PNL la funcția de primar al municipiului, constituie o adevărată speranță pentru reînvierea orașului și consolidarea lui, ca unul dintre cele mai frumoase exemple de reîntoarcere la valorile tradiționale și la un viitor acceptabil pentru noi orșovenii. Dacă în „Infernul” lui Dante, pe poartă scria „Lăsați orice speranță, voi cei care ați intrat!”, trebuie să ne amintim de versurile „cum mângâie dulce, alină ușor, speranța pe toți muritorii”!

După părerea noastră, cuvântul speranță, adăugat candidatei noastre, are o nuanță de stabilitate și existență viitoare. Este adevărat însă că, existența Orșovei a fost dominată de aducerea societății FLORICOLA, care a contribuit decisiv la distrugerea imaginii noastre prezente. Una din condițiile necesare, după părerea noastră, este rezilierea contractului acestei societăți pentru a asigura accesare fondurilor europene. În privința căldurii, soluția este, până la urmă, insistența pe lângă Guvernul României, ca orșovenii să beneficieze, așa cum li s-a promis, chiar dacă nu de lichidarea, cel puțin de reducerea plății consumului casnic la energie electrică pentru toți locuitorii orașului.

Ca om de cultură, suntem convinși că doamna Chircu cunoaște cu exactitate faptul că după evenimentele din 1989, în Orșova nu a mai avut loc nici un spectacol pe scena Casei de Cultură, Biblioteca a fost casată, iar clădirea cinematografului nu s-a putut transforma într-o sală de spectacole, datorită lipsei condițiilor speciale cerute de o asemenea situație. De asemenea, doamna Chircu știe că învățământul și alte instituții ale statului, din orașul nostru, au fost puternic politizate. În același timp, domnia sa știe că, în primul rând, va fi aleasă ca administrator al orașului și nu ca om politic. Este hotărâtă să interzică politica în școlile din Orșova, în Primărie și în alte instituții ale statului, aflate în Orșova. Politica se face numai în afara orelor din program și în folosul cetățenilor, în interesul oamenilor! În același timp, doamna Doinița Mariana Chircu va avea grijă să-și apropie oameni capabili, pentru accesare fondurilor europene.

Bârfele contracandidaților săi, cum că va înlocui funcționarii din Primărie, că-i va disloca pe cei care locuiesc în blocurile din fața Liceului „Traian Lalescu” și multe altele, nu au nici un suport real, pentru că toate aceste măsuri și oricare altele trebuie aplicate conform legii. Sigur, în orice măsură întreprinsă va apela la consultarea cetățenilor și va lua hotărâri în conformitate cu dorințele acestora. Siguranța noastră că activitatea viitoare a doamnei Chircu va fi încununată de succese, se datorează caracterului puternic de care dă dovadă domnia sa.

Suntem siguri că în următoarea perioadă de timp vor curge acuzații nedrepte la adresa activității sale de dinaintea acestui moment. Fără îndoială, aceste acuzații vor fi demolate total, iar doamna Chircu nu va răspunde loviturilor date „sub centură”, care vor fi aplicate de contracandidații săi.

ELENA CIORECAN SERACOVAN, 25 mai 2016

Citit 1685 ori Ultima modificare Marți, 20 Octombrie 2020 00:02
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…