JOS MASCA DOMNULE PRIMAR! Consilierii PSD din Orșova fac apel la transparență

Inițiativă legislativă fără precedent în Consiliul Local al municipiului Orșova! Grupul consilierilor PSD a înaintat un proiect de hotărâre prin care doresc să elimine hoția, proasta guvernare locală și aprobarea unor hotărâri dubioase, controversate și lipsite de transparență. Cei 6 consilierii PSD propun aprobarea de către Consiliul Local a unui proiect privind obligativitatea publicării tuturor actelor normative emise de forul legislativ local, a dispozițiilor primarului, precum și a contractelor de achiziție publică.

Cei 6 consilieri PSD din Orșova (Constantin Popescu, Virgil Panek, Viorica Sănătescu, Mariana Bijan, Mircea Sperdea și Florin Tufă) au redactat și înaintat spre avizare un proiect de hotărâre inedit care face apel la ceva ce în ultimii ani la nivelul administrației publice locale din Orșova a lipsit cu desăvârșire. Hotărâți să pună punct mânăriilor și ascunzișurilor din jurul unor decizii luate la nivel executiv, prin care se toacă bani cu nemiluita pe proiecte care nu sunt cunoscute publicului larg, consilierii PSD au conceput un „proiect de hotărâre privind obligativitatea publicării actelor normative emise de Consiliul Local al municipiului Orșova, a dispozițiilor emise de către primarul municipiului, a tuturor inițiativelor, propunerilor și recomandărilor cetățenești ale consilierilor locale, precum și a contractelor de achiziție publică emise de UAT Orșova”.

Dacă pentru administrația publică locală amorțită de la Orșova vorbim de o premieră, o astfel de inițiativă este de fapt un apel la reinstaurarea normalității, mai ales că tot ceea ce propun consilierii PSD în proiectul de hotărâre este statuat de Legea 52/2003, Legea privind transparența decizională în administrația publică locală.
Rămâne de văzut dacă acest proiect de hotărâre va primi toate avizele necesare și dacă nu va fi uitat prin sertarele adânci și secrete ale domnului secretar al municipiului Orșova. De asemenea, rămâne de văzut dacă ceilalți 11 consilieri locali vor risca să își păteze imagine votând împotrivă sau, pur și simplu, abținându-se.

Până când demersul legislativ al consilierilor PSD din Orșova va ajunge la vot, amintim faptul că în ultimii ani, în special în mandatul actualului primar, s-au fabricat tot soiul de decizii, dispoziții și chiar Hotărâri ale Consiliului Local controversate, lipsite de orice urmă de transparență, iar în ceea ce privește contractele de achiziție publică, orșovenii nu au aflat decât din presă despre caracterul dubios al majorității acestora.

Furnizăm doar două exemple elocvente: Contractul pentru închiderea gropii de gunoi din Orșova a fost întârziat de la implementare deoarece nu s-a reușit atribuirea contractului către firma pe care o voia primarul Orșovei și care aparține unui bun prieten al său; O altă anomalie este intenția primarului de a cheltui nu mai puțin de 150.000 de lei cu o altă firmă de casă, pentru a închiria lumini ornamentale de Crăciun, asta în condițiile în care țara moare de COVID, iar ghirlandele luminoase ar fi ultima grijă a unui edil-șef serios.

Vă prezentăm mai jos proiectul de hotărâre și referatul acestuia:

 

Citit 2191 ori Ultima modificare Vineri, 20 Noiembrie 2020 15:34
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…