SINDROMUL PINOCCHIO. POTOLEȘTE-TE STOICA! NU MAI MINȚI CU NERUȘINARE!

Dacă tot suntem în campanie electorală, candidații mai și mint. Doar că unii dintre ei depășesc orice limită a nerușinării și mint cu atâta seninătate încât Pinocchio e practic desființat, iar celebrul baron de Munchhausen e un biet amărât. Totuși, mai minte omul, dar nici chiar în halul acesta!

În plină campanie electorală, unii candidați au ajuns să mintă în asemenea hal încât practic își bat joc și de celebrul Pinocchio. Cei mai mulți astfel de vânzători de gogoși se regăsesc chiar la PRO ROMÂNIA, iar cel mai elocvent exemplu este primarul penal al Orșovei, MARIUS SIMION STOICA. Disperat de perspectiva apropiatului anonimat, Stoica scrie pe pagina sa de Facebook că a alocat bani pentru toate școlile din Orșova, nemaiputând de grija celor care încep școlile, și așa în condiții dramatice.

În timp ce profesorii și directorii de școli din Orșova se plâng de faptul că au cerut ajutor Primăriei, dar nu i-a băgat nimeni în seamă, STOICA – garantat PRO ROMÂNIA Mehedinți induce în eroare orșovenii spunându-le că banii veniți de la Ministerul Educației sub formă de credite bugetare ar fi de fapt contribuția lui la ajutorarea școlilor din municipiu.

În realitate, banii cu care se laudă Stoica nu au nici cea mai mică legătură cu el, sunt banii pe care fiecare școală îi primește potrivit costului standard pe elev. Nu este niciun efort financiar al mincinosului care încă mai conduce municipiul Orșova. În realitate, cererile directorilor pentru sprijin financiar destinat achiziției de măști și dezinfectant au fost tratate cu o nepăsare crasă. În alte orașe din România, municipalitățile au cumpărat tablete pentru elevi.

De fapt, primarul le-a răspuns directorilor de școli că ar fi bine să folosească fonduri proprii, deoarece nu sunt bani.

De unde vin banii

Să vedem ce spune legea în privința finanțării instituțiilor de învățământ: „Finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, prin bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi de învăţământ. (2) Finanţarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi a contribuţiilor aferente acestora pentru unităţile de învăţământ se face pe baza costului standard per elev/preşcolar. Nu sunt incluse în această categorie de cheltuieli cheltuielile pentru alocaţii pentru transportul la şi de la locul de muncă, precum şi cheltuielile salariale în natură, acestea nefăcând parte din finanţarea de bază”.

Mai mult, LEGEA nr. 1 din 5 ianuarie 2011, actualizată, legea educației, spune la articolul 9, alinetele 3 și 4: „Învăţământul de stat este gratuit. Pentru unele activităţi, niveluri, cicluri şi programe de studii se pot percepe taxe, în condiţiile stabilite de prezenta lege. (4) Ministerul Educaţiei Naţionale, prin organismul specializat, stabileşte anual costul standard per preşcolar/elev, cost care stă la baza finanţării de bază. De suma aferentă beneficiază toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi preşcolarii şi elevii din învăţământul general obligatoriu, profesional şi liceal, particular şi confesional, care studiază în unităţi de învăţământ acreditate şi evaluate periodic, conform legislaţiei în vigoare.

Mai exact, potrivit legii, finanțarea se face prin bugetele locale, nu de la bugetele locale. Adică primarul Stoica nu a făcut decât să semneze, cam așa cum o făcea pe vremuri contabilul de la CAP, niște documente cum că dă mai departe banii veniți de la bugetul statului.

Citit 900 ori Ultima modificare Duminică, 13 Septembrie 2020 13:10
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…