DEZINTERES ȘI JOSNICIE! Datorită unui fenomen natural, a fost necesară oprirea furnizării apei în municipiul Orșova. În timp ce prefectul Pavel, DSP Mehedinți și specialiști în domeniu s-au deplasat la sursa de captare, pentru a găsi soluții, primarul Orșovei dormea. După ce s-a trezit, s-a apucat de campanie, înjurându-l pe Facebook pe patronul FLORICOLA.

(VIDEO: urmăriți declarații de la fața locului!) În această dimineață, un incident nedorit a dus la compromiterea sursei principale de apă a municipiului Orșova, mai exat o turbiditate crescută la Izvorul nr. 3 „Bârza” de la Topleț. În aceste condiții, pentru a se preveni furnizarea de apă necomformă și cu grad mare de pericol pentru sănătatea populației, conform tuturor normelor legale, societatea care deține serviciul de apă-canal, FLORICOLA SA a înrerupt furnizarea apei și a informat autoritățile publice de la nivel local (Primăria Orșova) și de la nivel județean (Instituția Prefectului, DSP Mehedinți, ISU Mehedinți, Consiliul Județean Mehedinți).

Toate autoritățile responsabile de la nivel județean au reacționat corect și prompt, prefectul județului Mehedinți – Cristinel Pavel, a venit la fața locului, însoțit de experți. Iar decizia a fost una promptă. „Am dispus, împreună cu DSP Mehedinți, oprirea temporară a alimentării cu apă a municipiului Orșova, pentru că reprezintă în momentul de față un pericol pentru sănătatea orșovenilor, urmând ca ISU Mehedinți și autoritatea publică locală să asigure apa menajeră”, a declarat prefectul Cristinel Pavel. Așadar, să recapitulăm: Nu FLORICOLA a decis de capul lor oprirea apei, ci autoritățile, pe bună dreptate, la solicitarea și sfatul specialiștilor. De altfel, în continuarea articolului, vom da toate comunicatele oficiale furnizate, cronologic.

Ce a înțeles primarul, care, cică, se odihnea!

Fiind o situație limită, mai exact o situație de criză majoră, evident că autoritățile județene competente, alertate de firma de distribuție a apei, l-au contactat pe primarul Orșovei, Marius Stoica. Doar că primarul respective dormea dus. În fine, potrivit surselor noastre, sunat cu insitență de cei de la ISU Drobeta, dar și de cei de la Prefectură și DSP Mehedinți, primarul a răspuns, într-un final și s-a scuzat că dormea. Nu știm exact ce o fi visat primarul, dar se pare că a visat ceva urât, pentru că, odată trezit din somn, s-a supărat așa de rău și s-a apucat să comunice cu orșovenii pr Facebook. Unde s-a gândit, evident, să își face un pic de campanie electorală, înjurându-l vârtos pe patronal firmei de distribuție a apei, FLORICOLA SA, Constantin Popescu.

Iată ce scria primarul pe contul său de socialiozare, cam pe la ora 13:00, când deja alții munceau pe teren pentru dumnealui: „Lipsa de interes si de viziune a domnului Popescu, patronul SC FLORICOLA SA, firma care din 2006 deține Serviciul public de alimentare cu apa a Orșovei, a dus la o astfel de batjocoră a orșoveanului încât abia că mai suportăm incompetența managerială a cestui individ, care timp de aproape 20 de ani nu a investit nimic în sistemul de alimentare cu apă al orașului, însă nu a uitat să investească în buna stare a acestuia si a familiei acestuia. Datorită acestei incompetențe crase a acestui individ, astăzi, duminică, 3.05.2020, un întreg municipiu a rămas fără apă. Din comunicatul SC FLORICOLA SA înțelegem faptul că alimentarea cu apa a orașului a fost oprită datorită faptului că plouă si datorită ploii a crescut turbiditatea apei. Doamne în ce lume trăim și ce fel de oameni sunt cei care își bat joc cu nerușinare de un oraș intreg?”.

Cam atât a înțeles Stoica din toată întâmplarea, despre care specialiștii veniți la fața locului au spus că este foarte gravă. A înțeles că trebuie să îl injure pe Popescu Constantin, pe care cel mai probabil îl visează și noaptea.

Am încercat să obținem și un punct de vedere de la primarul Marius Stoica dar, ce să vezi, taman de Ziua Mondială a Presei, s-a gândit că e sub demnitatea lui să răspundă. În aceste condiții, i-am expediat un mesaj: „Cine a oprit apa la Orșova? Popescu de la Floricola sau DSP Mehedinți? Ar fi bine de știut! Poate am un răspuns aici, că la telefon e mai greu pentru matale!”. Dar primarul a refuză să răspndă și de această dată.

Care este adevărul?

Adevărul este unul cât se poate de simplu: Oprirea apei a fost dispusă de către Instituția Prefectului Mehedinți și Direcția de Sănătate Publică Mehedinți, deoarece prezenta un risc major pentru sănătatea populației.

Iată comunicatul oficial al prefectului de Mehedinți Cristinel Pavel: „Furnizarea apei potabile în municipiul Orșova a fost întreruptă duminică, 3 mai a.c., din cauza problemelor care au apărut la priza de captare a apei de la Topleț. Din cauza precipitațiilor abundente care au căzut în utimele ore în județul Mehedinți, apa are un grad mare de turbiditate, ceea ce o face improprie consumului casnic. Inginerul Cornel Meilescu, expert hidro-geolog, care a analizat situația la fața locului împreună cu prefectul Cristinel Pavel, spune că ceea ce s-a întâmplat astăzi la Topleț este un fenomen exceptional”.

„La priza de captare din localitatea Topleț (județul Caraș Severin) a apărut un fenomen inexplicabil, un grad mare de turbiditate al apei, un fenomen de aluvionare excesivă. Nu știm din ce motiv s-a petrecut acest lucru, se pare că din cauza precipitațiilor abundente, dar s-ar putea și din cauza unor mișcări tectonice. Am dispus, împreună cu DSP Mehedinți, oprirea temporară a alimentării cu apă a municipiului Orșova, pentru că reprezintă în momentul de față un pericol pentru sănătatea orșovenilor, urmând ca ISU Mehedinți și autoritatea publică locală să asigure apa menajeră”, spune prefectul Cristinel Pavel.

„Izvorul carstic de la Bîrza este un izvor destul de stabil din punct de vedere fizico-chimic. Ceea ce s-a întâmplat acum este un fenomen cu totul excepțional. Cauzele sunt naturale, iar fenomenul va dura ceva timp până se reduce această creștere a suspensiilor. Izvorul are o zonă destul de largă, el captează ape de peste 20 de km ca distanță din Munții Mehedinți și Podișul Mehedinți. În toată această succesiune de galerii posibil să se fi acumulat cantități mari de mâl și ceva fenomene naturale au dus la mișcarea posibil a acestora, iar apele au spălat și au ajuns la izvor”, a precizat ing. Cornel Meilescu.

Dovada bunei-credințe a firmei FLORICOLA

FLORICOLA SA a informat de urgență autoritățile județene de la cel mai înalt nivel și a emis un comunicat de presă coerent:

„În jurul orei 07:00, personalul de serviciu de la Stația de Captare-Clorinare, Topleț, a anunțat conducerea S.C. FLORICOLA S.A., că apa captată din Izvorul nr. 3 Bârza, prezintă o turbiditate crescută. În aceste conditii, administratorul societății a convocat o parte din personalul TESA și personalul muncitor pentru a verifica cele sesizate.

Deplasându-ne la fața locului, am constatat că într-adevăr, volumul de apă captat era mai ridicat ca de obicei și prezenta o turbiditate crescută. În aceste condiții am luat decizia de a opri furnizarea apei potabile și am anunțat DSP Mehedinți și ISU-MH și am publicat un anunt în mediul online, pentru a înștiința utilizatorii din municipiul Orșova, referitor la întreruperea furnizării apei potabile. De asemenea, prin poșta electronică am înștiințat autoritățile publice din municipiul Orșova și din județul Mehedinți.

În urma acestei înștiințări, s-au deplasat la fața locului reprezentanți ai DSP Mehedinți, prefectul județului Mehedinși, dl. Cristinel Pavel, reprezentanți ai CJ MH – Directorul Direcției Tehnice, Drăghia Daniela și șeful ADPP din cadrul UAT Orșova - Popa Ioan Petre.

S-au ridicat probe de apă de către DSP Mehedinți, pentru analize. Din discuțiile asupra evenimentului, a reieșit că posibila cauză, unele transformări geologice petrecute în subteran, pe traseul izvorului.

Soluția pentru situația creată urmează a fi găsită și implementată de către autoritățile competente împreună cu operatorul serviciului public de alimentare cu apă și canalizare din municipiul Orșova, S.C. FLORICOLA SA”

Citit 2470 ori
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…