India în căutarea securității energetice durabile

India își propune să atingă obiectivele îngemănate de creștere economică rapidă și o tranziție de la combustibilii fosili, cu o securitate energetică sporită. Cu politici proactive de energie verde prietenoase pentru investitori, India este pe drumul spre succes.

India găzduiește aproximativ o șesime din omenire. Deși o civilizație străveche, este o națiune tânără cu obiective de dezvoltare ambițioase. Iar energia se află în centrul acestei dezvoltări. India este al treilea consumator și importator de produse petroliere, cu aproape 1,4 miliarde de barili în importuri anuale. Nevoile energetice ale Indiei contează nu numai pentru țară, ci au impact către întreaga lume. Se presupune că o parte majoră din cererea suplimentară de energie globală în următoarele două-trei decenii va veni din India.

Energie și dezvoltare

Având în vedere că accesul la energie curată este un obiectiv major al dezvoltării durabile, India a finalizat recent sarcina uriașă de a duce electricitatea în toate gospodăriile sale, ceea ce a fost descris de Agenția Internațională pentru Energie drept o „realizare fără precedent din punct de vedere istoric”, îmbunătățind viața a peste 500 milioane de oameni în aproximativ cinci ani. Acum, țara trece rapid la furnizarea de gaz curat pentru gătit, butelii și sobe, gospodăriilor rurale care foloseau în mod tradițional biomasă pentru gătit. Programul Pradhan Mantri Ujjwala Yojana, a fost lansat în 2016 și 290 de milioane de gospodării au primit deja conexiuni și 100 de milioane sunt prevăzute pentru a fi acoperite în următorii doi ani, ceea ce a dus programul aproape de finalizare.

Obiective de energie regenerabilă

Cu toate acestea, în timp ce își urmărește dezvoltarea, India urmărește, de asemenea, în mod ofensiv, tranziția de la dependența de combustibilii fosili. India s-a alăturat Acordului de la Paris în 2016 și și-a asumat în mod ambițios, Angajamente Determinate Naționale, inclusiv atingerea capacității de energie regenerabilă de 40% până în 2030, mai mult decât ceea ce mulți experți credeau atunci că ar fi fezabil. Cu toate acestea, India este deja pe cale de a atinge obiectivul. Prim-ministrul indian Narendra Modi a anunțat recent că India a instalat deja 100 GW de energie regenerabilă. El a adăugat că India este singura țară dintre națiunile G20 care progresează rapid pentru a-și îndeplini obiectivele climatice. „Astăzi, India este singura țară din grupul țărilor G20, care se îndreaptă rapid către atingerea obiectivelor sale climatice. India și-a stabilit un obiectiv de 450 GW de energie regenerabilă până la sfârșitul acestui deceniu – 450 GW până în 2030, ținta de 100 GW a fost atinsă de India înainte de termen”, a spus premierul Modi. Conform Acordului de la Paris, India are trei contribuții cuantificabile determinate la nivel național, care includ reducerea intensității emisiilor din PIB-ul său cu 33-35% față de nivelurile din 2005 până în 2030; creșterea producției totale cumulate de energie electrică din surse de energie curată la 40% până în 2030; crearea unui rezervor suplimentar de carbon de 2,5 până la 3 miliarde de tone prin împădurirea suplimentară.

Politici transparente și proactive

Cu o politică transparentă, favorabilă investitorilor, India și-a atins o creștere remarcabilă a capacității energiei regenerabile prin investiții private într-o structură competitivă a industriei. Drept urmare, a beneficiat deplin de scăderea costurilor energiei din surse regenerabile la nivel global. India are acum a cincea cea mai mare capacitate din lume în ceea ce privește puterea solară, precum și eoliană. Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie spune: „Extinderea rapidă a energiei solare combinată cu elaborarea de politici inteligente transformă sectorul electric al Indiei, permițându-i să furnizeze energie curată, accesibilă și fiabilă unui număr tot mai mare de gospodării și întreprinderi”. India a sprijinit creșterea pieței de vehicule electrice prin scutiri de taxe. În toată țara sunt instalate stații publice de încărcare și, deoarece aceste vehicule sunt mai ieftine de rulat pe baza costului de ciclu de viață per km, se așteaptă ca piața acestora să crească rapid în acest deceniu. Din fericire, India a investit bine în capacitatea de generare a energiei electrice și există suficientă capacitate de rezervă pentru a face față creșterii cererii de energie electrică care poate veni odată cu câștigarea cotei de piață a vehiculelor electrice. Deși India are doar rezerve modeste de hidrocarburi și, prin urmare, a fost dependentă de importuri, ea a căutat securitatea energetică în modurile tradiționale de a investi în străinătate, precum și prin încheierea de contracte pe termen lung, în special pentru gaze.

India promovează investițiile în producția de echipamente pentru energie solară, precum și de baterii. Aceasta oferă stimulente în cadrul schemei de stimulare pentru producția de astfel de echipamente. India a luat inițiative majore în vederea formării de parteneriate internaționale pentru urmărirea obiectivului comun de a accelera tranziția către energie curată și departe de combustibilii fosili. India a condus formarea Alianței Solare Internaționale, pe care o găzduiește. One Sun One World One Grid este o nouă inițiativă de pionierat, care a fost anunțată pe 15 august 2020 de către prim-ministrul Modi. Aceasta urmărește să extindă conectivitatea la rețea peste granițele naționale pentru beneficiul optim al tuturor.

Economia cu hidrogen

Există promisiunea unei noi economii cu hidrogen, care ar putea face tranziția completă de la combustibilii fosili mai ușoară. Hidrogenul poate transforma India într-o țară bogată în energie și o poate face chiar un exportator net de energie. Hidrogenul verde poate fi obținut din apă folosind energie regenerabilă, iar apa este disponibilă gratuit și din abundență. Este versatil, poate fi depozitat și transportat pe distanțe lungi și poate fi folosit pentru a genera energie electrică. Mașinile, camioanele, autobuzele și trenurile pot fi conduse folosind celule de combustibil cu hidrogen. Poate înlocui utilizarea combustibililor fosili în oțelării, ciment și alte sectoare de producție unde e greu de atenuat. India lansează o Misiune Națională de Hidrogen și, ca o evoluție timpurie, India și-ar dori să fie în prim-plan la nivel global. În discursul său de Ziua Independenței din acest an, prim-ministrul Narendra Modi a anunțat inițiativa Misiunii Hidrogen. El a subliniat o viziune a Indiei care va deveni un lider global și va permite o economie internă substanțială a hidrogenului. India își propune să atingă obiectivele duble de creștere economică rapidă și o tranziție de la combustibilii fosili cu o securitate energetică sporită. Deși există provocări, India progresează rapid pentru a atinge acest obiectiv, astfel încât lumea să poată alinia acțiunile climatice cu o dezvoltare economică incluzivă și rezistentă.

(Autor al articolului Dl. Ajay Shankar)

Citit 1557 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2022 13:27
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…